Foto: F64
Budžeta izdevumu samazināšanas pasākumi Eiropā būs "ārkārtīgi smagi" un ilgs līdz pat 20 gadiem, otrdien itāliešu laikrakstā "La Repubblica" publicētā intervijā izteicies Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) galvenais ekonomists Olivjē Blanšārs.

"Pielāgošanās pasākumi ir vieglāki valstīm, kas var devalvēt to valūtu. Valstīs, kurās nav šādas iespējas, var apgalvot, ka taupības pasākumi būs ļoti smagi," sacīja Blanšārs, piebilstot, ka šim procesam būs nepieciešami desmit līdz 20 gadi.

Viņš arī brīdināja, ka īstermiņā valstīm būs zema ekonomiskā izaugsme un "atalgojumu upurēšana būs neizbēgama, lai atjaunotu konkurētspēju".

Savukārt, vispārēji runājot, Blanšārs norādīja, ka Eiropas un ASV valdībām būs jāsamazina izmaksas un jāpaaugstina nodokļi, lai pēc ekonomikas krīzes spētu stabilizēt valsts finanšu stāvokli.

Tajā pašā laikā Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un SVF pārstāvji otrdien devās uz Grieķiju, lai pārbaudītu tās pūliņus iegrožot apjomīgo budžeta deficītu pirms trešdien valstī gaidāmā ģenerālstreika.

Saņemot spiedienu no pārējām 15 eirozonas dalībvalstīm, Grieķija ir apņēmusies šogad samazināt valsts budžeta deficītu līdz 8,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), piekrītot īstenot smagus valsts izdevumu samazināšanas pasākumus, kas izraisījuši plašu sabiedrības neapmierinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!