Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien paziņoja, ka mēneša beigās pārskaitīs Īslandei otro palīdzības maksājumu 167,4 miljonu ASV dolāru (78,5 miljonu latu) apmērā, paziņoja SVF Īslandes misijas vadītājs Marks Flanagans.

"Bija problēmas ar politikas ieviešanu saistībā ar Īslandes politisko krīzi un tām sekojošām vēlēšanām, un bija problēmas ar vienošanos ar kreditoriem, kas sarežģīja centienus iegūt programmas finansējumu no dalībvalstīm," skaidroja Flangans, piebilstot, ka tagad šīs problēmas ir atrisinātas.

Īslande jau augustā panāca vienošanos ar SVF par palīdzības programmas otro maksājumu.

SFV, Īslandes ziemeļu kaimiņvalstis un vairākas Eiropas valstis finansē desmit miljardu dolāru (4,7 miljardu latu) vērtu palīdzību krīzes skartajai Īslandei, kas pagājušā gadā pēc vairāku banku un nacionālās valūtas sabrukuma ieslīgusi dziļā ekonomiskajā krīzē.

SVF nodrošina 2,1 miljarda dolāru (984,9 miljonu latu) piešķiršanu Īslandei. Pirmo maksājuma summu 827 miljonu dolāru (387,9 miljonu latu) apmērā fonds Reikjavīkai pārskaitīja nekavējoties, taču otrais maksājums, kuru bija paredzēts pārskaitīt februārī, ir aizkavējies sakarā ar fonda neapmierinātību reformu norisi Īslandē.

Bija paredzēts, ka SVF valde 3.augustā izskatīs jautājumu par palīdzības programmas otrā maksājuma pārskaitīšanu krīzes skartajai Īslandei.

Īslandes mediji vēsta, ka maksājuma kavēšanās saistīta ar Īslandes parlamenta vilcināšanos apstiprināt ārkārtīgi nepopulāro likumu, kas nodrošinātu, ka Lielbritānijai un Nīderlandei tiktu atmaksāti pagājušā rudenī zaudētie noguldījumi Īslandes bankās miljardu eiro vērtībā.

Īslande pagājušā nedēļā vienojās ar Lielbritānijas un Nīderlandes valdībām par kompensācijām šo valstu pilsoņiem, kas zaudēja savus depozītus pagājušā gada rudenī bankrotējušajā Īslandes bankā "Icesave".

Īslandes parlaments augustā apstiprināja pretrunīgi vērtētu vienošanos atmaksāt 3,8 miljardus eiro (2,67 miljardus latu) Lielbritānijai un Nīderlandei, lai atlīdzinātu kompensācijas, kuras tās izmaksāja saviem pilsoņiem, sedzot bankrotējušajā Īslandes bankā zaudētos noguldījumus.

Tomēr likumprojekta apstiprināšanai parlamentā Īslandes premjerministre Johanna Sigurdardotira veica vairākus labojumus, kuriem tagad nepieciešams Londonas un Hāgas apstiprinājums.

Lielbritānijas un Nīderlandes valdības noraidīja vienu no labojumiem attiecībā uz valsts garantiju atmaksas notecēšanas laiku, kas bija noteikts 2024.gads.

Kā vēsta vietējie mediji, Īslandes valdība piekritusi prasībai nenoteikt garantiju izmaksas galīgo termiņu, bet Īslande turpinās maksājumus līdz parāda nokārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!