Igauniju nesen apmeklējusī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) delegācija prognozē, ka valsts ekonomiskā izaugsme stabilizēsies tikai 2010.gadā, vēsta "Postimees Online".

SVF uzskata, ka politiskie un strukturālie pasākumi, jo sevišķi fiksētais valūtas kurss, palīdzēs Igaunijai cīnīties ar pasaules un iekšzemes ekonomiskajām grūtībām. Fiksētais valūtas kurss palīdzēs kontrolēt cenu prognozes, tādējādi ievērojami samazinot inflācijas līmeni.

Pēc SVF domām, otrs pozitīvais faktors ir Igaunijas banku sektora stabilais kapitāla stāvoklis un gandrīz pilnīga piederība Ziemeļvalstu banku grupām, kuras atbalsta šo valstu ekonomikas stabilizēšanas programmas.

SVF piebilda, ka Igaunijas ekonomikas atlabšanai palīdzēs arī nodarbinātības un preču tirgu elastība.

Valūtas fonds uzskata, ka vislielākās politiskās nesaskaņas Igaunijā var radīt valsts budžets, kura deficīts 2009.gadā var pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Taču tas neradīs riskus valsts ekonomikai, jo Igaunijā pēdējo gadu laikā ir izveidojušies ievērojami līdzekļu uzkrājumi.

Tomēr pašreizējais budžeta stāvoklis var apdraudēt atbilstību Māstrihtas līguma budžeta nosacījumiem un eiro ieviešanai.

SVF uzskata, ka Igaunijai ir nepieciešams samazināt arī valsts izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!