Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) labos globālā finanšu pārskatā pieļautās kļūdas par krīzes skarto Austrumeiropas valstu ārējo parādu līmeņiem, raksta "Financial Times".

Savā aprīlī publiskotajā jaunākajā Globālās finanšu stabilitātes pārskatā (Global Financial Stability Report) SVF sniedza galvenos skaitļus par 38 atsevišķām attīstības valstīm, arī par šo valstu vajadzībām 2009.gadā ārējā parāda refinansēšanā attiecībā pret to ārvalstu valūtas rezervēm.

Taču, kad skaitļus par dažām valstīm apstrīdēja to centrālās bankas, analītiķi un žurnālisti, SVF pārskatīja datus un sāka publicēt jaunus skaitļus par ārējā parāda attiecību pret valūtas rezervēm dažās Austrumeiropas valstīs.

Šī attiecība Čehijai tika samazināta no 236% līdz 89% un Igaunijai - no 210% līdz 132%. Šis skaitlis Ukrainai tiek samazināts no 208% uz 116%, Lietuvai var tikt pārrēķināti tai minētie 425% un pārrēķini var sekot arī citām valstīm, norāda "Financial Times".

SVF trešdien paziņoja, ka tas pārbaudīs datus un publicēs pareizos skaitļus savā interneta lapā, tiklīdz tie būs pieejami. "Mēs nožēlojam neskaidrību, kas varēja rasties mūsu kļūdaino skaitļu publicēšanas rezultātā."

Fonds piebilst, ka tagad tas pārbauda, kā šī kļūda radās, un "grozīs SVF iekšējās procedūras saskaņā ar gūto mācību".

Kļūda skaitļos par Čehiju radās "datu ievadīšanas kļūdas dēļ", norāda SVF. Citos gadījumos īstermiņa parādu maksājumi "esot nejauši pieskaitīti divreiz".

Datu pārskatīšana notiek Centrāleiropai un Austrumeiropai delikātā laikā, kad tās īpaši paļaujas uz ārējā parāda finansēšanu salīdzinājumā ar attīstības valstīm citos reģionos.

Pat pēc samazināšanas 2009.gada ārējā parāda refinansēšanas un valūtas rezervju attiecība Austrumeiropā ir daudz lielāka nekā Āfrikā, Latīņamerikā un Āzijā. Dienvidkorejai tā ir lielākā ārpus Austrumeiropas un sasniedz 93%.

Nīderlandes bankas ING galvenais ekonomists attīstības valstu jautājumos Čārlzs Robertsons savā ziņojumā klientiem norāda: "Tas nozīmē, ka Austrumeiropa neizskatās tik riskanta kā pirms pāris nedēļām publiskotajā ziņojumā."

"Mēs esam gandarīti, ka SVF detalizēti izskatīja šo lietu, kas noveda pie citādiem secinājumiem," teica Čehijas Nacionālās bankas pārvaldnieks Zdeneks Tuma.

Austrumeiropas datos pielaistās kļūdas ir otrā reize nepilna mēneša laikā, kad SVF ir spiests labot publicētus datus. Fonds samazināja savus aprēķinus par Lielbritānijas banku zaudējumiem no 13,4% uz 9,1% no iekšzemes kopprodukta pēc tam, kad Lielbritānijas Finanšu ministrija paziņoja, ka sākotnējais skaitlis ir kļūdains.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!