Foto: Reuters/Scanpix
Lai risinātu savas smagās ekonomiskās problēmas, Baltkrievijai ir jānosaka brīvi peldošs savas nacionālās valūtas rubļa kurss, kā arī jāiesaldē darba algas valsts sektorā, pirmdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

SVF misijas vadītājs Kriss Džārviss preses konferencē Minskā arī mudināja Baltkrievijas varas institūcijas paaugstināt procentu likmes. Pēc viņa teiktā, Baltkrievijai ir jāpiekrīt īstenot savā ekonomikā strukturālas izmaiņas, ja tā vēlas dabūt SVF aizdevumu.

"Mums ir jāvienojas par spēcīgiem strukturāliem un ekonomiskajiem pasākumiem," uzsvēra SVF pārstāvis.

SVF misija pašlaik noslēdz savu divu nedēļu vizīti Baltkrievijā, taču izskanējis, ka Minska neesot gatava īstenot ne plaša mēroga liberalizāciju valūtu jomā, ne būtiski samazināt valsts tēriņus, kā to vēlētos SVF apmaiņā pret aizdevuma piešķiršanu.

Turklāt SVF grib, lai Minska privatizētu lielos valsts uzņēmumus un samazinātu budžeta atbalstu lauksaimniecībai.

Baltkrievija, kas pagājušajā mēnesī par 36% devalvēja rubli pret ASV dolāru, lūdza starptautisku palīdzību, lai segtu savu milzīgo maksājumu konta deficītu, kas pērn sasniedza 16%. Tomēr ārējās palīdzības saņemšanu sarežģī autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko īstenotie opozīcijas apspiešanas pasākumi un nevēlēšanās pārveidot plānveida ekonomiku par tirgus ekonomiku. Lēš, ka Baltkrievija no SVF varētu aizņemties 3,5-8 miljardu ASV dolāru (1,7-3,9 miljardu latu).

Daudzi ekonomisti uzskata, ka peldošais valūtas kurss ir vēlamāks nekā fiksētais, jo tas nav tik jūtīgs pret ekonomiskiem cikliem un ārzemju valūtas kursu krīzes nav tik stipri jūtamas pie peldoša kursa. Taču fiksēts valūtas kurss var būt vēlamāks tā stabilitātes un paredzamības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!