Starptautiskais valūtas fonds (SVF) un Pasaules banka (PB) plāno turpināt cīņu ar nabadzības izskaušanu pasaulē, aicinot attīstītās valstis likvidēt tirdzniecības barjeras, kādas noteiktas precēm no attīstības valstīm.
Tā teikts paziņojumā, kuru pēc tā dēvētās pavasara apsriedes Vašingtonā izplatīja SVF un PB.

Abas starptautiskās finansu organizācijas norāda, ka plāno turpināt sniegt palīdzību attīstības valstīm un uzskata tirdzniecības barjeru likvidāciju par "jaunu ieroci" cīņā ar nabadzību.

"Tarifu samazināšana preču importam no attīstības valstīm ir kritiski nepieciešams solis, lai atrisinātu nabadzības problēmu pasaulē. Nav nekādas jēgas pieprasīt no attīstības valstīm liberalizēt savus tirgus, ja šāda vēlme nav attīstītajām valstīm," apspriedē paziņoja PB prezidents Džeimss Vulfensons.

Savukārt ASV finansu ministrs Lourenss Samerss, kurš aktīvi kritizē SVF un PB darbību, paziņoja, ka "līdz šim šo organizāciju sniegtās palīdzības rezultāti nabadzīgākajām valstīm nav iedvesmojoši un diezgan bieži pastāv liela atšķirība starp cerībām un reāli notiekošo".

Valūtas fonda un PB aizstāvji turpina apgalvot, ka abas finansu organizācijas "nestāv uz vietas" un reformē savu politiku, arvien vairāk piemērojoties nabadzīgāko valstu vajadzībām. Kā reformu piemēri tiek minēts jaunais SVF kreditēšanas mehānisms, kas paredz nabadzības samazināšanu un pieauguma veicināšanu, kā arī iniciatīva, pēc kuras SVF un PB jau norakstījuši attīstības valstīm parādus 28 miljardu ASV dolāru kopsummā.

Laikraksts "The Washington Post", komentējot PB un SVF paziņojumu, norāda, ka tādējādi abas finansu organizācijas reaģējušas uz plašajām manifestācijām, kuras Vašingtonā bija sarīkojuši nabadzīgo tiesību aizstāvji un globalizācijas pretinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!