Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns svētdien paziņoja, ka bez valdību neveiktiem fiskālās stimulēšanas pasākumiem cīņai ar pasaules ekonomikas izaugsmes palēnināšanos gaidāmais sliktais 2009.gads būs vēl ļaunāks.

Viņš intervijā BBC radiostacijai pavēstīja, ka SVF janvārī varētu būt spiesta samazināt savas prognozes par ekonomikas izaugsmi, jo "2009.gads būs patiesi slikts gads".

"Mani īpaši satrauc fakts, ka mūsu prognozes, kuras jau tā ir ļoti drūmas, būs vēl drūmākas, ja netiks veikti fiskālās stimulēšanas pasākumi," sacīja Štrauss-Kāns.

SVF ir aicinājis veikt fiskālās stimulēšanas pasākumus - palielināt valdības izdevumus un uz laiku samazināt nodokļus - 120 triljonu dolāru apmērā, lai aizpildītu plaisu, kuru radījis kredītu krīzes izraisītais privātā patēriņa sarukums.

"Žurnālisti ir izcēluši jautājumu par sociāliem nemieriem, taču tā ir tikai daļa problēmas," sacīja Štrauss-Kāns. "Problēma ir tāda, ka cietīs pilnīgi visa sabiedrība. Drauds šodien ir tik liels, ka, manuprāt, izvēloties vienu no divām dažādām problēmām - palielināt deficītu, kas nekad nav labi, un cīnīties ar recesiju, kas ir vēl ļaunāk - mums ir jāvēlas mazāk sliktais risinājums."

Pēc viņa teiktā, ir maz ticams, ka palīdzību sniegs kredītprocentu likmju samazinājums. "Iespējams, ka mēs šodien esam sasnieguši punktu, kad pasaulē naudas daudzums ekonomikai ir pietiekams. Taču bankas pat ar šādu likviditāti ir ļoti atturīgas pret aizdošanu. Šobrīd galvenais ir uzticības atjaunošana," norādīja Štrauss-Kāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!