Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents otrdien apstiprināja medijos un sabiedrībā cirkulējušās runas, ka visu četru valsts cukurfabriku direktori un virkne citu personu ir arestēti korupcijas izmeklēšanas ietvaros, ziņo aģentūra "Belta".

Iepriekš Baltkrievijas mediji ziņoja, ka janvāra beigās vienlaicīgi pazuda un darbā neieradās visu cukurfabriku direktori. Varasiestādes komentārus nesniedza, bet medijos pieļāva, ka direktori aizturēti korupcijas izmeklēšanas ietvaros, kas skārusi vismaz 11 personas. Izmeklēšanu veicot Valsts drošības komiteja (VDK).

Pēc vairāku dienu klusuma, neminot konkrētus uzvārdus un uzņēmumus, Baltkrievijas ģenerālprokurors Aleksandrs Koņjuks apstiprināja, ka notiek izmeklēšana par krāpnieciskām shēmām.

Otrdien par notikušo izteicās prezidents Lukašenko, apstiprinot, ka cukurfabriku direktori ir arestēti.

Diennakts laikā savāca visus – tā bija mana stingrā pavēle. Visi liecināja. Neviens viņus nepresēja, nesita, pirkstus durvīs nevēra.
Aleksandrs Lukašenko

"Nekas tāds Baltkrievijā vēl nav bijis. Viņi Maskavā izveidoja "starpliku" – tirdzniecības namu. Iecēla tur savējos. No rūpnīcām par atlaižu cenām tirdzniecības namam pārdeva baltkrievu cukuru. Tie palielināja cenu un laida tirgū. Cenas starpību kukuļos atdeva rūpnīcu direktoriem," prezidentu citē valsts aģentūra "Belta".

"Diennakts laikā savāca visus – tā bija mana stingrā pavēle. Visi liecināja. Neviens viņus nepresēja, nesita, pirkstus durvīs nevēra. Apsēdināja un teica: tikai patiesību. Visi uzrakstīja, ar ko bija saistīti, kam veda , kam deva," skaidro Lukašenko.

Prezidents atklāj, ka "iekrituši arī ļaudis uzplečos" un apstprina, ka vienā gadījumā likts atgriezties Baltkrievijā jau virs Rietumeiropas esošai lidmašīnai.

Kratīšanas laikā pie aizdomās turamajiem atrastas desmitiem modernāko automašīnu, desmitiem dzīvokļu, savrupmājas un milzīgs daudzums naudas, apgalvo prezidents.

Tāpēc tā ir mācība visiem direktoriem.
Aleksandrs Lukašenko

"Man ne pret vienu nav personīgu pretenziju. Es aizstāvu valsts intereses. Un, ziniet, kas mani vēl vienkārši kaitina: kamēr tu cīnies par kapeikām no naftas, gāzes, metāliem, vēl kaut ko, cenšamies kaut ko uzcelt, lai ļaudīm būtu alga, šie nelieši bezkaunīgi gaišā dienas laikā zog. Vai tas ir normāli? Nenormāli. Tāpēc tā ir mācība visiem direktoriem," brīdina Lukašenko.

"Delfi", atsaucoties uz portālu "Tut.by" ziņoja, ka janvāra beigās pazuda četru Baltkrievijas cukurfabriku direktori.

Gorodeiskas cukurfabrikas direktors Mihails Krištapovičs 24. janvārī izlidojis no Minskas uz Minheni, taču avioreisam esot virs Polijas, lidmašīna pagriezta atpakaļ uz Baltkrieviju un direktors aizturēts Grodņā.

Tāpat nozuda arī Žabinkovskas cukurfabrikas vadītājs Viktors Mironovs. Uzņēmumā apstiprināja, ka direktors nav ieradies darbā. Kur viņš pazudis un kad atgriezīsies – uzņēmumā neviens nezināja.

Savukārt Sluckas cukurfabrikā informēja, ka viņu direktors Nikolajs Prudņiks oficiāli atrodas atvaļinājumā un 24. janvārī devies prom no Baltkrievijas. Uzņēmumam neesot informācijas, ka priekšnieks būtu aizturēts.

Savā darbavietā pagājušajā nedēļā neieradās arī Skidelskas cukurfabrikas direktors Dmitrijs Jegorovs. Uzņēmumā informēja, ka priekšnieks vēl 24. janvārī bijis darbā, bet tad izsaukts uz Minsku un vairs nav redzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!