Foto: AP/Scanpix

Trešdaļa ķīniešu vīriešu, kuri tagad ir jaunāki par 20 gadiem, mirs priekšlaicīgā nāvē, ja neatmetīs smēķēšanu, atsaucoties uz medicīnas žurnālā "The Lancet" publicētu pētījumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Divos nacionāla mēroga pētījumos, kas, aptverot simtiem tūkstošus cilvēku, veikti ar 15 gadu intervālu, secināts, ka divas trešdaļas Ķīnas vīriešu sāk smēķēt pirms 20 gadu vecuma sasniegšanas.

Aptuveni puse no šiem smēķētājiem kaitīgais ieradums maksās dzīvību, brīdina pētījuma autori no Oksfordas Universitātes un Ķīnas Slimību kontroles centra Medicīnas zinātnes akadēmijas.

Ja pašlaik novērotā tendence turpināsies, uz 2030. gadu ikgadējais smēķēšanas izraisīto nāves gadījumu skaits sasniegs divus miljonus, saucot to par "pieaugošu priekšlaicīgās nāves epidēmiju", secina zinātnieki.

Foto: AFP/Scanpix

Smēķēšana ir dziļi iesakņojusies Ķīnas ikdienas dzīvē un daudzi neaptver tabakas kaitīgo ietekmi, norāda BBC.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem tikai 25% pieaugušo ķīniešu spēj nosaukt specifiskas smēķēšana izraisītas veselības problēmas, sākot ar plaušu vēzi līdz sirds saslimšanām.

Tikai 10% ķīniešu paši izvēlas atmest smēķēšanu, tikmēr citi no tabakas ir spiesti atteikties, kad jau ir pārāk slimi, lai spētu turpināt lietot cigaretes, skaidro BBC.

Ķīnā ir ierasts, ka cilvēki pēc maltītes turpat pie galda aizkūpina cigareti un sarunas parasti notiek dūmu mākonī, raksturo BBC.

Dārgu zīmolu cigaretes krāšņi dekorētās paciņās bieži tiek pasniegtas kā dāvana. Savukārt lētie smēķi ir pieejami praktiski jebkuram – vienas paciņas cena ir vien 2,5 juaņas ( aptuveni 35 eiro centi).

Foto: Vida Press

Kamēr attīstītajās valstīs smēķētāju skaits pēdējā laikā ir krities, Ķīnā tas ir audzis, jo tabakas izstrādājumi kļuvuši daudz pieejamāki, bet patērētāji turīgāki, atzīmē BBC.

Cīņai ar augošo tabakas popularitāti Pekinas varasiestādes vasarā ieviesa aizliegumu smēķēt sabiedriskās vietās galvaspilsētā, tomēr netikuma lielās izplatības dēļ ierobežojums nav efektīvs, tāpat tabaka ir liels nodokļu avots valsts budžetam, skaidro raidsabiedrība.

Kopumā pasaulē no tabakas izraisītām slimībām mirst līdz pusei smēķētāju, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!