Foto: Vida Press

Tadžikistāna pagājušā gada laikā aptuveni 2000 mošejas pārveidojusi par sabiedriskajām ēkām, tādējādi vēršoties pret draudzēm, kuras nereģistrējas un nepakļaujas centrālās valdības kontrolei, ziņo "Eurasia Net".

Reliģisko lietu komitejas vadītājs Huseins Šokirovs medijiem norādīja, ka nereģistrētās mošejas pārveidotas par tējnīcām, frizētavām, kultūras centriem, klīnikām, bērnudārziem un citām sabiedriski nozīmīgām iestādēm. Viņš arī norādīja, ka kopumā valstī darbojas 3900 mošejas, kas saņēmušas nepieciešamās atļaujas.

Tadžikistānā likums nosaka, ka mošeju celtniecība un ēku uzturēšana ir sabiedrības ziņā, bet to organizatoriskās lietas ir cieši pakļautas valsts kontrolei. Imāmiem ir regulāri jāatjauno atļaujas, bet sprediķus viņiem raksta valsts ierēdņi. Pretošanās šiem noteikumiem nozīmē imāma darbības aizliegšanu un mošejas slēgšanu.

Kopš 2010. gada uz mošejām liegts doties sievietēm, bet vēlāk tās aizliedza apmeklēt arī jauniešiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Savukārt kopš 2014. gada imāmi saņem valsts maksātas algas gluži kā ierēdņi, un kopš šī gada viņiem jādeklarē visi savi ienākumi. Lielākā daļa ienākumu garīdzniekiem tradicionāli ienāk no dievlūdzēju ziedojumiem un kā samaksas par īpašiem aizlūgumiem un piedalīšanos reliģiskās ceremonijās.

Medijs norāda, ka daudzviet atļaujas saņēmušas tikai reģionāli lielākās mošejas, un cilvēki vairs nespēj apmeklēt piektdienu lūgšanas un noturēt aizlūgumus par mirušajiem mošejās pārāk lielā attāluma dēļ. Visas līdzšinējās pārmaiņas ieviestas, lai vienkāršotu kontroli pār reliģijas praktizētājiem.

Līdz šim islāmticīgā sabiedrības daļa ir kurnējusi klusībā un skaļu protestu nav bijis, baidoties no valsts represijām, raksta "Eurasia Net".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!