Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vidusāzijas valstī Tadžikistānā piektdien iedarbināta pirmā turbīna Rogunas hidroelektrostacijā (HES). Tas ir ambiciozs 3,9 miljardus dolāru vērts projekts, kas dubultos valsts elektroenerģijas ražošanas apjomus.

Tadžiku prezidenta Emomali Rahmona klātbūtnē tika palaista sestā energobloka turbīna. Šī ir pirmā no pavisam sešām paredzētajām turbīnām. Katras turbīnas jauda būs 600 megavati, visām kopā sasniedzot 3600 megavatu jaudu, padarot to par jaudīgāko HES Vidusāzijā, teikts projektā iesaistītās enerģētikas firmas "Salini Impregilo" tīmekļa vietnē.

Otru turbīnu paredzēts iedarbināt 2019. gadā.

Rogunas HES būtu jāatrisina elektroenerģijas trūkums mazturīgajā valstī, un pat jādod iespēja eksportēt elektrību uz Afganistānu un Pakistānu, skaidro aģentūra AFP.

Tadžikistānas dienvidos uz Vahšas upes būvētais HES pēc pabeigšanas sasniegs 335 metru augstumu, kļūstot par augstāko hidroelektrostacijas dambi pasaulē, atzīmē aģentūra.

"Delfi" jau vēstīja, ka 2016. gadā tadžiku prezidents Rahmons pašrocīgi ar buldozeru atsāka darbus pie jau padomju gados uzsāktā HES projekta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!