Tadžikistāna ir piekāpusies Ķīnai jautājumā par Pamira kalnu rajonu - tiesības uz to abas puses apstrīdēja vairākus gadus. Kā otrdien paziņoja Tadžikistānas prezidenta Emomali Rahmonova oficiālais pārstāvis, prezidents par to ir vienojies pagājušajā nedēļā, uzturoties vizītē Pekinā.
Rahmonovs un Ķīnas kompartijas, kā arī valsts vadītājs Czjans Czemins vienojās, ka 10 000 kvadrātkilometru no 28 000 kvadrātkilometru lielā strīdīgā reģiona nonāks Ķīnas pusē. Tas ir neapdzīvots apgabals, kurā atrodas ap 5000 metru augsts kalnu masīvs.

Sarunas par strīdīgā reģiona dalījumu starp Ķīnu un Tadžikistānu sākās pirms desmit gadiem, drīz vien pēc PSRS sabrukuma.

Nesen par jaunu robežu noteikšanu ar Ķīnu vienojās arī Kirgīzija. Pagājušo ceturtdien robežlīgumu ratificēja parlaments Biškekā. Tas paredz ap 950 kvadrātkilometru liela Alatau kalnu rajona piekritību Ķīnai. Līdz ar to ir beigts teritoriālais strīds, kura sākumi meklējami vēl XIX gadsimtā.

Kirgīzijas lēmums atteikties no reģiona radīja nemierus valstī, un opozīcija pārmeta prezidentam Askaram Akajevam "neapdomīgu attieksmi pret kirgīzu zemi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!