Foto: Shutterstock
Tiesa Tadžikistānā piespriedusi cietumsodus 170 cilvēkiem, arī opozīcijā esošās islāmistu partijas biedriem, saistībā ar pagājušā gada nemieriem, kuros dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku, ceturtdien pavēstīja valsts prokurors Jusufs Rahmons.

2015. gada septembrī sadursmēs starp drošības spēkiem un bijušā aizsardzības ministra vietnieka Abduhalima Nazarzodas atbalstītājiem dzīvību zaudēja aptuveni 50 cilvēku.

Varasiestādes dumpi raksturoja kā apvērsuma mēģinājumu un vardarbībā vainoja mēreno Islāma atdzimšanas partiju, kas pēc sadursmēm tika aizliegta, par spīti tam, ka tā savu lomu vardarbībā noliedza.

"Tiesa pilnībā pierādījusi apsūdzēto vainu," preses konferencē Dušanbē sacīja Rahmons.

Apsūdzētajiem piespriesti no pieciem gadiem cietumā līdz mūža ieslodzījumam. Dažiem apsūdzētajiem spriedums vēl nav pasludināts.

Saistībā ar nemieriem tika ierosinātas aptuveni 200 lietas. Notiesāti 25 Islāma atdzimšanas partijas biedri, arī divi tās politiskā biroja locekļi, kuriem jau maijā tika piespriests mūža ieslodzījums.

Rahmons ceturtdien sacīja, ka ierosinās nāvessoda atjaunošanu.

ASV un Eiropas Savienība paudušas bažas par Tadžikistānas izturēšanos pret Islāma atdzimšanas partiju, kas sevi pozicionēja kā mērenu politisko spēku un noliedza, ka būtu iesaistīta kūdīšanā uz nemieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!