Hatlonas apgabala prokuratūra otrdien iesniegusi protestu apgabaltiesā, lai tiktu pārskatīts zemākās instances spriedums ar kuru Krievijas pilsonim Vladimiram Sadovņičijam un Igaunijas pilsonim Aleksejam Rudenko tika piespriests 8,5 gadu cietumsods par nelikumīgu robežas šķērsošanu un kontrabandu, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Prokuratūra uzskata, ka spriedums pilotiem Vladimiram Sadovņičijam un Aleksejam Rudenko ir pārāk bargs, un, ņemot vērā notiesāto personības, to, ka viņi ir Tadžikistānas stratēģisko partnervalstu pilsoņi, un lūdz Hatlonas apgabala tiesu mīkstināt Kurgontepas pilsētas tiesas pieņemto spriedumu," otrdien žurnālistiem paziņoja Hatlonas apgabala prokuratūras pārstāvis Šohruhs Radžabovs.

Viņš gan nav paskaidrojis, kādu mīkstinājumu sagaida no tiesas - soda termiņa samazināšanu vai soda izpildi noteikt nosacīti.

Abu pilotu advokāts Guloms Bobajevs žurnālistiem pavēstījis, ka vēl nav saņēmis prokuroru protestu. Viņš pieprasīs tiesai pilnībā pārskatīt lietu un attaisnot notiesātos. 

Jau vēstīts, ka Tadžikistānas varas iestādes izvirzījušas apsūdzības arī  pilotu darba devējam, kompānijas "Rolkan Investments" direktoram Sergejam Polujanovam. Viņš izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Jau ziņots, ka Tadžikistānas dienvidu Hatlonas apgabala tiesa 8. novembrī piesprieda astoņu ar pusi gadus ilgu cietumsodu Krievijas aviokompānijas "Rolkan Investments Ltd." lidmašīnu pilotiem Igaunijas lidotājam Aleksejam Rudenko un Krievijas lidotājam Vladimiram Sadovņičijam, atzīstot viņus par vainīgiem starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumā, valsts robežas nelikumīgā šķērsošanā un kontrabandā.

Maskava ir paziņojusi, ka veiks atbildes pasākumus pēc tās lidotāja notiesāšanas Tadžikistānā. Jau ziņots, ka viesstrādniekiem no Tadžikistānas ir radušās problēmas atļauju saņemšanā darbam Krievijā.

Krievijā ir no 1,3 līdz 1,7 miljoniem darba migrantu no Tadžikistānas.

Tadžikistānas Ārlietu ministrija piektdien publicētā paziņojumā izteica nožēlu, ka Igaunijaslidotāja Alekseja Rudenko un Krievijas lidotāja Vladimira Sadovņičija lieta ir tikusi politizēta.

Ministrija atgādina, ka iepriekš Krievijas diplomāti ne reizi nav interesējušies par sava novadnieka likteni. Krievijas aviokompānijas "Rolkan" divu lidmašīnu piloti esot rupji pārkāpuši Tadžikistāns likumus, par spīti vairākkārtējiem aizliegumiem, tomēr virzījušies dziļāk valsts teritorijā un veikuši nesankcionētu nosēšanos.

Prokurors Krievijas kompānijas "Rolkan investments" lidmašīnu pilotus lūdza atzīt par vainīgiem nelikumīgā robežas šķērsošanā, starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumā un kontrabandā un piespriest 13 gadu cietumsodu. Tadžikistānas likumdošana par šādiem pārkāpumiem ļauj piespriest līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu.

"Tiesa atzina apsūdzēto vainu katrā no viņiem inkriminētajā apsūdzības epizodē," teica Bojevs.

Abu apsūdzēto advokāti paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs.

Rudenko un Sadovņičijs tika aizturēti 12.martā pēc divu Krievijas lidmašīnu "An-72" nolaišanās Kurgontepas lidostā, kas atrodas apmēram 80 kilometrus uz dienvidiem no valsts galvaspilsētas Dušanbes. 12.maijā viņus apcietināja, izvirzot apsūdzības.

Lidmašīnas atgriezās Tadžikistānā no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas, kur tās bija veikušas vietējos aviopārvadājumus pēc humānās palīdzības organizāciju pasūtījuma. Piloti sacīja, ka viņiem bijusi mutiska vienošanās ar Tadžikistānas aviācijas iestādēm par tranzīta nolaišanos un degvielas uzpildīšanu, bet pēc nolaišanās uzsākšanas saņēmuši aizliegumu to darīt.

Piloti, atsaucoties uz Starptautisko gaisa kodeksu, lūdza atļauju veikt ārkārtas nolaišanos, ko viņiem nevarēja aizliegt. Viņi bija nobažījušies par to, ka varētu nepietikt degvielas atpakaļceļam uz Kabulas lidostu.

Piloti pēc nolaišanās tika aizturēti un atradās mājas arestā viesnīcā līdz 12.maijam, kad pārējie apkalpes locekļi tika atbrīvoti, bet Rudenko un Sadovņičijam tika izvirzītas apsūdzības.

Abi apsūdzētie jau no paša sākuma noliedza izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka saņēmuši robežas šķērsošanai nepieciešamās atļaujas un Kurgontepā tās iesnieguši atbildīgajām amatpersonām.

Eksperti par savādām uzskata arī apsūdzības kontrabandā. Tadžikistānas amatpersonas šīs apsūdzības izvirzījušas par pusizjauktu lidmašīnas dzinēju, ko ekipāžas izmantojušas savu lidaparātu remontu vajadzībām.

Abas lidmašīnas ir arestētas un atrodas Kurgontepas lidostā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!