Foto: Reuters/Scanpix

Satrauktas par situāciju, ka aizvien lielāks skaits tadžiku vīriešu, kuri devušies strādāt ārvalstīs, galvenokārt uz Krieviju, kur pakļaujas tā dēvētajai smadzeņu skalošanai un radikalizējas, Tadžikistānas drošības iestādes mudina bērnus ievākt informāciju par viņu gaitām ārvalstīs, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Tadžikistānas ziemeļu Isfaras rajonā bērni, kuri ir vismaz 11 gadus veci, jau skolā tiek mudināti bieži zvanīt saviem tēviem, kuri Krievijā strādā sezonālos darbus, lai viņi uzzinātu tētu dienas gaitas un nodarbes. Uzzināto viņi aicināti pastāstīt skolas vadībai.

Isfaras skolu pārstāvji medijam atzīst, ka šāda prakse ieviesta, ņemot vērā bažas par vīriešu pievēršanos radikālā islāma kustībām. Čorkuhas ciema skolas direktors pat skaidro, ka viņa skolā bērni tieši aicināti tēviem lūgt nepievienoties ekstrēmistiem.

Kāds drošības iestādēs strādājošs avots "Radio Brīvā Eiropa" norādījis, ka šīs aktivitātes esot tikai neliela daļa no aktivitātēm, lai apkarotu terorisma draudus valsts "ievainojamākajos" rajonos.Tadžikistānas Isfaras reģions, īpaši Čorkuhas ciema apkārtne izsenis pazīstama kā viens no konservatīvākajiem valsts reģioniem.

Šajā reģionā pēdējo desmiti gadu laikā apcietināti vairāki desmiti iedzīvotāju aizdomās par saistībām ar ekstrēmistu grupējumiem. Zināms, ka no šejienes vismaz 20 cilvēki devušies uz Sīriju un Irāku, lai pievienotos "Daesh".

Jau ziņots, ka Irākas pilsētā Mosulā patlaban vairākus rajonus patlaban kontrolē tā dēvētais tadžiku bataljons, kuru veido vismaz 300 vīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!