Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas amatpersonas pirmdien izteica draudus, ka Tadžikistānas pasažieru vilcienu iebraukšana valstī turpmāk varētu tikt aizliegta, jo šie vilcieni ir nepieņemami netīri un rada apdraudējumu veselībai.


Robežsargi arī pauda bažas par sazēlušo narkotiku kontrabandu.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins, veicis pārbaudi vienā vilcienā, sanāksmē valdības robežkomisijā sacīja, ka "šim vilcienam principā nevajadzētu ļaut iebraukt Krievijā".

"Rodas sajūta, ka tas ir nopietns drauds visas nācijas sanitārajai veselībai, šo vilcienu tehniskais stāvoklis neiztur nekādu kritiku, tas ir drūms."

"Šādus transporta līdzekļus nedrīkst ielaist pieklājīgās valstīs."

Viņš aicināja mēneša laikā sarīkot vēl vienu tikšanos, lai runātu par aizliegumu.

Arī Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko medijiem klāstīja par šo vilcienu veselības "riskiem".

"Vagoni ir jāatjauno. Tajos nav nedz tējkannu, nedz ledusskapju, nedz dezinfekcijas līdzekļu," ziņu aģentūrai "RIA-Novosti" sacīja amatpersona.

Vilcienos trauki ir veci, vagoni ir nolietojušies, bet personāls guļ restorāna vagonos, sašutis ir Oņiščenko.

Viņš licis veikt pārbaudes visos vilcienos, kas iebrauc Krievijā.

"Mēs plānojam pieprasīt, lai tadžiku puse veic nepieciešamos pasākumus. Ja šie soļi netiks sperti, tad atbilstoši mūsu pilnvarām mēs aizliegsim šo vilcienu izmantošanu Krievijā. Tas nozīmē to kustības apturēšanu."

Tadžikistānas pilsoņiem ieceļošanai Krievijā nav vajadzīgas vīzas, un viņi to var darīt, izmantojot savas iekšzemes pases, tomēr Krievijas robežsardze sūdzas, ka viņu identitātes dokumenti nav pietiekami droši.

"Mēs esam ļoti satraukti par situāciju narkotiku jomā. Šī reisa [Dušanbe-Maskava] vilcieni sistemātiski tiek izmantoti, lai ievestu Krievijā narkotikas," norādīja Federālajam Drošības dienestam pakļautās robežsardzes priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Močalovs.

Amatpersonas, arī Rogozins un Oņiščenko, veica vilciena pārbaudi Astrahaņas apgabalā, Krievijas dienvidos.

Tadžikistāna, nabadzīgākā no bijušajām padomju republikām, lielā mērā ir atkarīga no līdzekļiem, ko tās viesstrādnieki nopelna Krievijā.

Vilciens Dušanbe-Maskava ceļā pavada 97 stundas. Lētākā biļete guļamvagonā maksā 7778 rubļus (135 latus), liecina Krievijas Dzelzceļa informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!