Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tagad ir laiks izbeigt Krievijas destruktīvo karu un glābt tūkstošiem dzīvību, otrdien video uzrunā G20 samitā Bali pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Esmu pārliecināts, ka tagad ir laiks, kad Krievijas destruktīvais karš ir jāaptur un to var apturēt," sacīja Zelenskis. "Tas izglābs tūkstošiem dzīvību."

Zelenskis nosodīja "ārprātīgos kodolieroču draudus, kurus izsaka Krievijas amatpersonas".

"Nav un nevar būt nekādi attaisnojumi kodolšantāžai," viņš piebilda, pateicoties "G19", kas "to uz to skaidri norādījusi".

Ukrainas līderis arī aicināja paplašināt un uz nenoteiktu laiku pagarināt ar ANO un Turcijas starpniecību noslēgto labības darījumu, kura termiņš beigsies 19. novembrī.

"Es uzskatu, ka mūsu graudu eksporta iniciatīva ir pelnījusi beztermiņa pagarinājumu neatkarīgi no tā, kad karš beigsies," sacīja Zelenskis, aicinot vienošanos paplašināt uz citām ostām.

Ukrainas līderis arī apsūdzēja Krieviju "mēģinājumā pārvērst aukstumu par ieroci" ar triecieniem pa svarīgāko infrastruktūru pirms gaidāmās ziemas.

Zelenskis arī atbalstīja ASV virzīto centienus noteikt cenu griestus Krievijas naftas eksportam, "lai energoresursi vairs netiktu izmantoti kā ieroči".

"Ja Krievija cenšas atņemt Ukrainai, Eiropai un visiem enerģijas patērētājiem pasaulē prognozējamību un cenu stabilitāti, atbildei uz to vajadzētu būt piespiedu eksporta cenu ierobežošanai Krievijai," sacīja Zelenskis.

Okupanti deportējuši vismaz 11 tūkstošus ukraiņu bērnu

Krievu okupanti ir deportējuši vismaz 11 tūkstošus ukraiņu bērnu, savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pirmdien notika Ukrainas koordinācijas padomes bērnu aizsardzības un drošības jautājumos sēde, kuru vadīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs un Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Es pateicos Gutērreša kungam par to," sacīja Zelenskis.

Sēdē tika apspriests, kā apturēt ukraiņu bērnu deportāciju uz Krieviju un nogādāt mājās visus izvestos bērnus.

"Tie ir vismaz 11 tūkstoši bērnu - mēs viņus zinām pēc vārdiem. Bet tie ir tikai tie [bērni], par kuriem mums ir zināms. Patiesībā izvesto ir vairāk," sacīja Zelenskis.

"Sēdē piedalījās arī vadošo valstu vēstnieki, kurus mēs aicinām palīdzēt šī uzdevuma izpildē. Lai nogādātu atpakaļ visus deportētos, mums tiešām būs vajadzīga visas pasaules palīdzība. Es ticu, ka mēs spēsim to nodrošināt!" piebilda Ukrainas prezidents.

Krievijas pilna apjoma iebrukuma laikā Krievijas karaspēks Ukrainā ir nogalinājis vismaz 430 bērnus un ievainojis vēl 830.

Krievija mīnējusi visus svarīgos Hersonas apgabala objektus

Krievu okupanti ir mīnējuši visus svarīgos objektus Hersonas apgabala daļā, kuru ir atbrīvojusi Ukrainas armija, savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis pirmdien ieradās atbrīvotajā Hersonā, kur tikās ar Ukrainas karavīriem, kuri pirms dažām dienām atbrīvoja pilsētu no Krievijas okupācijas.

"Kad ir Ukrainas karogs, ir civilizētība, ir brīvība. Ir sociālā apdrošināšana, ir infrastruktūra, drošība. Ir kam rūpēties par cilvēkiem. Ir tas viss, kas pazūd un tiek sagrauts, kad atnāk okupants. Lūk, ko nozīmē Krievijas karogs - pilnīgu izpostīšanu. Nav ne elektrības, ne sakaru, ne interneta, ne televīzijas. Okupanti paši visu iznīcināja - speciāli. Lūk, viņu specoperācija. Pirms ziemas krievu okupanti sagrāva pilnīgi visu kritisko infrastruktūru. Pilnīgi visi svarīgie objekti pilsētā un apgabalā ir mīnēti," paziņoja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka laime visiem būs tad, kad Krieviju izdosies padzīt no Ukrainas teritorijas.

"Laime, kas būs arī tajās mūsu pilsētās un pašvaldībās, kurām Krievija atņēma normālu dzīvi gan pēc 24. februāra, gan 2014. gadā. Mēs visu atgūsim, atjaunosim normālu dzīvi. Un mēs zinām, ka miers Ukrainai kļūst arvien tuvāks. Visai mūsu valstij," sacīja Zelenskis.

Hersonā, kas astoņus mēnešus atradās okupācijas varā un bija lielākā pilsēta, kuru Krievijai izdevies ieņemt kopš atkārtotā iebrukuma, Ukrainas armija iegāja 11.novembrī.

Operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" svētdien paziņoja, ka kopš pagājušās nedēļas sākuma no okupācijas ir atbrīvotas 179 apdzīvotās vietas Dņepras labajā krastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!