Foto: AP/Scanpix
Postošā taifūna “Haijans” upuru skaits Filipīnās varētu pārsniegt 10 000, vēsta ārvalstu mediji.

Leites salu taifūns skāra visnopietnāk. Tāpat piekrastes pilsētā Taklobanā un Samaras provincē spēcīgais vējš dzēsa 1200 cilvēku dzīvības.

Tomēr Filipīn valdība oficiāli apstiprinājusi vien vairāku simtu cilvēku bojāeju.

Vietējās policijas šefs paziņojis: "Naktī bija tikšanās ar provinces gubernatoru un citām amatpersonām. Gubernators vēstīja, ka, pēc sākotnējām aplēsēm, gājuši bojā 10 000 cilvēku".

Lielākā daļa cilvēku, pēc varasiestāžu vēstītā, noslīkuši vai arī tos aprakušas grūstošās celtnes. Tā Leites provincē taifūns izpostījis 80% no visām celtnēm un komunikācijām.

Taifūns tālāk virzās Vjetnamas un ķīnas virzienā. Ārvalstu mediji vēsta, ka tas Vjetnamas piekrasti varētu sasniegt svētdienas pievakarē un jau sestdien tikusi sākta masveida cilvēku evakuācija no piekrastes rajoniem, evakuējot ap 100 000 iedzīvotāju.

Paši iedzīvotāji jau sākuši celt nostiprinājumus, lai aizsargātu savas mājas.

Amerikas Savienotās Valstis paziņojušas, ka sniegs palīdzību Filipīnām un piedāvās tehniku taifūnā cietušo meklēšanā un evakuēšanā.

Jau vēstīts, ka "Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, Filipīnas sasniedza piektdien. Sestdienas rītā taifūns virzījās uz Vjetnamas pusi un tika sākta iedzīvotāju evakuācija un jau slēgtas vairākas skolas un sabiedriskās iestādes. Pēc meteorologu prognozēm, "Haijans" valsts piekrasti sasniegs svētdien.

Jau vēstīts, ka Filipīnās baisās stihijas dēļ tika slēgtas skolas un apturēta teju visa transporta satiksme. Miljoniem cilvēku vētras dēļ meklēja patvērumu.

Vētras zonā atradās arī 2,5 miljonu apdzīvotā Sebu pilsēta, tikmēr galvaspilsētu Manilu vētra ietekmēja mazāk.

Apgrūtinājumu valstij rada fakts, ka Filipīnas tikai atkopjas no oktobrī notikušās zemestrīces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!