Pasaules augstākā ēka "Taipei 101" ceturtdien uzstādīja vēl vienu rekordu - divi tās lifti ir ierakstīti Ginesa rekordu grāmatā kā pasaules ātrākie lifti.
Divi "Toshiba" ražotie lifti tūristus uz skatu laukumu ēkas 89.stāvā nogādās 37 sekundēs, pārvietojoties ar ātrumu 1010 metri minūtē (60 kilometri stundā).

Šis ātrums pārsniedz 1993.gadā sasniegto rekordu 750 metri minūtē (45 kilometri stundā), ko 70 stāvu "Landmark Tower" ēkā Jokohamā, Japānā, sasniedza "Mitsubishi" ražots lifts.

Pirmajā Ginesa rekordu grāmatas izdevumā 1955.gadā reģistrētais pasaules ātrākais lifts pārvietojās ar ātrumu 426 metri minūtē (25,6 kilometri stundā).

Rekorda uzstādīšanas pasākumā Taipejas debesskrāpī piedalījās Taivānas viceprezidente Annetī Lu, veicot īso braucienu uz 508 augstās ēkas pēdējo stāvu. "Guinness" pārstāvis ceremonijā norādīja, ka "Toshiba" sasniegums ir īpaši iespaidīgs, jo iepriekšējais rekords ir pārsniegts par 33%.

Taipejas Finanšu centra ēkā ir pavisam 61 lifts un 50 eskalatori. Debesskrāpī ir 101 virszemes stāvs un pieci apakšzemes stāvi.

"Taipei 101" ēkai jau pieder trīs pasaules rekordi, tai skaitā tā ir pati augstākā ēka pasaulē - 508 metri.

Tērauda un stikla paneļu debesskrāpi apsaimnieko kompānija "The Taipei Financial Centre Corp." (TFCC), un to uzbūvēja Taivānas un Japānas konsorcijs, kurā ietilpa arī Japānas firma "Kumagai Gumi Co.Ltd". Ēkas būve izmaksāja 58 miljardus Taivānas dolāru (975,6 miljoni latu).

"Taipei 101", ko oficiāli paredzēts atklāt 31.decembrī, pasaules augstākās ēkas titulu saglabās četrus gadus, kad to pārspēs 800 metru augstā 160 stāvu ēka "Burj Dubai Tower" Dubajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!