Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas prezidente Cai Inveņa šonedēļ solīja aizstāvēt salu ar spēcīgu gaisa spēku palīdzību un atklāja ASV ražoto F-16 iznīcinātāju apkopes centru, raksta aģentūra "Reuters".

Jaunais apkopes centrs atklāts laikā, kad eksistē visai liels saspīlējums starp Taivānu un Ķīnu. Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Pekinu, ne Taipeju. Tāpat Ķīna nav izslēgusi militāra spēka pielietošanu, lai novērstu salas centienus kļūt par neatkarīgu valsti.

"Lai aizsargātu Ķīnas Republikas [Taivānas oficiālais nosaukums] suverenitāti un uzturētu reģionālo mieru un stabilitāti, ir vajadzīgas stabilas aizsardzības spējas, nevis paklanīšanās un saraušanās," norādīja Inveņa.

Prezidente izteicās, ka centra atklāšana ir būtisks sasniegums saistībā ar centieniem palielināt Taivānas aizsardzības spējas. "Iznīcinātāju tehniskās apkopes laiks tiks ievērojami saīsināts, un pieejamība tiks ievērojami palielināta," jaunā apkopes centra sniegtās priekšrocības raksturoja Inveņa.

Savienotās Valstis pērn apstiprināja astoņus miljardus ASV dolāru vērtu darījumu, kas paredz F-16 iznīcinātāju pārdošanu Taivānai. ASV nav oficiālu diplomātisko saišu ar Taivānu, taču Vašingtona ir galvenā salas sabiedrotā bruņojuma pārdošanas jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!