Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu svētdien paziņoja, ka viņa valsts rūpīgi pēta Krievijas iebrukumu Ukrainā, lai gūtu mācības, kuras varētu noderēt attiecībā uz Taipejas situāciju ar Ķīnu, raksta "Politico".

"Mēs cenšamies saskatīt, ko varam mācīties no Ukrainas," intervijā ar amerikāņu mediju CNN sacīja Vu.

Ministrs uzsvēra divus elementus, ko Taivāna ir ievērojusi, analizējot Ukrainas pretošanos Krievijas okupantiem: "Pirmā ir asimetriskās spējas. Paskatieties uz ukraiņiem, viņi izmanto mazus personīgos ieročus, lai cīnītos pret lielu ienaidnieku. Un es domāju, ka mēs varam mācīties no tā. Patiesībā mēs tam esam gatavojušies, taču šajā ziņā ir jāiegulda vairāk."

"Otra lieta, ko varam mācīties no Ukrainas, ir civilā aizsardzība. Paskatieties uz ukraiņu tautu. Visi vīrieši ir apņēmības pilni aizstāvēt valsti. Viņi vēlas dienēt armijā. Viņi vēlas doties uz kara zonām, lai cīnītos pret Krieviju," turpināja Vu, sakot, ka Taivāna apskauž šādu ukraiņu tautas garu.

Jautāts par to, vai Taivānu uztrauc varbūtība, ka Pekina, redzot Krievijas iebrukumu Ukrainā, varētu lemt par karadarbības uzsākšanu pret Taipeju, Vu izteicās, ka "Taivānai ir ļoti grūti atbildēt" uz šo jautājumu. Ministrs norādīja, ka, viņaprāt, Ķīna vēro, kā pārējā pasaule reaģē uz Krievijas agresiju.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!