Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivāna paziņojusi, ka no ASV vēlas iegādāties F-16 iznīcinātājus un M1 modeļa tankus, raksta CNN.

Par Taivānas vēlmi iegādāties ASV bruņojumu trešdien paziņoja salas prezidente Cai Invena, kura viesojās Havaju salās. ASV aizsardzības izlūkdienesta aģentūra janvārī nāca klajā ar ziņojumu, kurā apgalvoja, ka Ķīna ievērojami modernizējusi savus bruņotos spēkus, lai uzlabotu spējas iesaistīties reģionālos konfliktos.

Cai Invena norādīja, ka bruņojuma iegāde ievērojami palielinātu Taivānas sauszemes un gaisa spēku spējas, stiprinātu Taivānas bruņoto spēku morāli un pasaulei demonstrētu ASV atbalstu Taivānas aizsardzībai, vēsta CNN.

Ķīnas aizsardzības ministrija paziņoja, ka Pekina neatbalsta ASV bruņojuma piegādi Taivānai. Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu un allaž paudusi neapmierinātību gan ar politiķiem, kas iestājas par salas neatkarību, gan valstīm, kuras atbalsta Taivānas ambīcijas. "Taivānas jautājums ir daļa no Ķīnas iekšlietām, ir saistīts ar Ķīnas pamatinteresēm," norādīja Ķīnas pārstāvis Vū Kians.

Jaungada uzrunā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins izteicās, ka neizslēdz spēka pielietošanu, lai neitralizētu Taivānas neatkarības centienus un aicināja strādāt pie Ķīnas un Taivānas apvienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!