Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivāna ceturtdien pavēstīja, ka tā Lietuvā oficiāli atklājusi pārstāvniecības biroju un tā nosaukumā iekļauts Taivānas vārds, kas iezīmē būtisku atvirzīšanos no līdzšinējās diplomātiskās prakses un kam Pekina iepriekš paudusi nosodījumu.

"Taivānas Pārstāvniecības birojs Lietuvā oficiāli sāk savu darbību Viļņā 2021.gada 18.novembrī," pavēstīja Taivānas Ārlietu ministrija, ar misijas nosaukuma izvēli atkāpjoties no līdzšinējās tradīcijas dēvēt Taivānas "de facto" vēstniecības par Taibei Ekonomikas un kultūras birojiem.

Taivānas biroju Lietuvā vadīs Eriks Huans, kas šobrīd ir Taivānas misijas vadītājs Latvijā.

Pērn Taivāna un Somālilenda abpusēji atvēra birojus, un arī šī Taivānas biroja nosaukumā ir vārds "Taivāna", tomēr atšķirībā no Lietuvas vairums valstu Somālilendu par suverēnu valsti neatzīst.

Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā atklāti lietojot vārdu "Taivāna", saniknojis Ķīnu, kas cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots vārds "Taibei", starptautiskajai sabiedrībai respektējot Pekinas ieturēto "Vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Ķīna augustā paziņoja, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā, pamatojot šo lēmumu ar Lietuvas nostāju attiecībā pret Taivānu, un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene Lietuvā uz konsultācijām atgriezās septembra sākumā.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!