Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivāna nosūtījusi oficiālu pieteikumu ASV par vēlmi iegādāties Savienotajās Valstīs ražotos iznīcinātājus, lai "pretotos pašreizējiem ienaidnieku draudiem," atsaucoties uz Taivānas aizsardzības ministra vietnieka teikto, raksta portāls "ABC News".

Taivānas aizsardzības ministra vietnieks Šens Jimings norādīja, ka vēlme iegādāties ASV iznīcinātājus saistīta ar mērķi dot pilotiem pašas labākās kvalitātes ekipējumu, kas ļautu demonstrēt apņemšanos un spēju sevi aizstāvēt, ziņo medijs.

Taivānas aizsardzības ministrijas stratēģiskās plānošanas direktors Huangs Venčī izteicās, ka Taivāna varētu iegādāties "F-15", "F-18", "F-16" vai pat modernos piektās paaudzes "F-35" modeļa iznīcinātājus. "Savā pieteikumā mēs neminējām konkrētus modeļus," norādīja Venčī, "viss būs atkarīgs no tā, kādus modeļus mums piedāvās ASV, un tad mēs veiksim izvēli."

Jaungada uzrunā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins izteicās, ka neizslēdz spēka pielietošanu, lai neitralizētu Taivānas neatkarības centienus. Pekina Taivānu uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu un allaž paudusi neapmierinātību gan ar politiķiem, kas iestājas par salas neatkarību, gan valstīm, kuras atbalsta Taivānas ambīcijas.

ASV formāli pārtrauca formālus kontaktus ar Taivānu 1979. gadā, taču ar salu joprojām uztur neoficiālas saites militārajā un diplomātiskajā nozarē. Faktiski ASV tiek uzskatītas par Taivānas galveno drošības garantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!