12 prezidentūras gadu laikā Lī centās visiem spēkiem tuvināt valsti neatkarības iegūšanai, un tas saniknoja Pekinu, kas uzskata Taivānu par dumpīgu Ķīnas provinci.

Japāna ir atbildējusi Ķīnai, ka tās lēmums piešķirt vīzu nav politiski motivēts, taču Japānas lēmums vēl vairāk pasliktinās valstu attiecības, kuras nevar rast saskaņu vēstures un dabas resursu jautājumos.

“Mēs uzskatām, ka Japānas lēmums pieļaut Lī vizīti grauj Ķīnas centienus apvienot valsti, un tādējādi Japāna izrāda savu atbalstu un iecietību pret Taivānas neatkarības cīnītājiem,” preses konferencē teica Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis.

“Mēs pret to iebilstam, tāpēc esam lūguši Japānas pusi nekavējoties atcelt savu lēmumu, pretējā gadījumā tas atstās iespaidu uz Ķīnas un Japānas attiecībām.”

Japānas premjerministrs Juničiro Koizumi noliedz, ka šis lēmums tika pieņemts, lai aizkaitinātu Ķīnu, informē BBC. “Es uzskatu Japānas un Ķīnas attiecības par ļoti svarīgām,” viņš teica.

Japānas valdības sekretārs Hirojuki Hosoda apstiprina, ka Japāna nav mainījusi savu nostāju Taivānas jautājumā un vēl joprojām neatbalsta tās cīniņus par neatkarības iegūšanu.

Pēdējo reizi Lī ieradās Japānā 2001.gadā, kad viņam bija nepieciešama medicīniska aprūpe. Arī tolaik Ķīna izteica kritiskas piezīmes par Japānas lēmumu ļaut šim cilvēkam ieceļot valstī.

Attiecības starp Ķīnu un Japānu pēdējo nedēļu laikā ir pasliktinājušās, jo Japānas teritoriālajos ūdeņos bija iepeldējusi Ķīnas zemūdene. Turklāt Ķīnu neapmierina Japānas premjerministra biežās vizītes Jasukuni svētnīcā.

Šī svētnīca ir veltīta valsts iedzīvotājiem, kuri krituši karā, tajā skaitā arī notiesātajiem kara noziedzniekiem. Citas Āzijas valstis uztver šo svētnīcu par Japānas kara laika agresijas simbolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!