Taivānai nepieciešams iepirkt vairāk uzbrukuma ieroču, lai neitralizētu straujo Ķīnas bruņošanos, pirmdien vēsta laikraksts "United Daily News".

Avīze raksta, ka šāds priekšlikums izteikts ziņojumā par nacionālo drošību, kuru šovasar izplatīs prezidents Čeņs Šuibjaņs.

Avīze nekonkretizē ieroču veidus, tikai norādot, ka tie būtu domāti uzbrukumam. Tomēr tie nebūtu ne kolodieroči, ne bakterioloģiskie ieroči, ne arī masveida iznīcināšanas ieroči.

Kontinentālā Ķīna Taivānu uzskata par savu sastāvdaļu kopš tās atdalīšanās, kas notika 1949.gadā, noslēdzoties pilsoņu karam, un ir draudējusi ar militāru uzbrukumu gadījumā, ja Taipeja formāli izsludinātu savu neatkarību.

Ķīna martā pieņēma likumu pret Taivānas atdalīšanos, taču tas tika nedaudz mīkstināts, lai uzsvērtu Pekinas vēlmi pēc "mierīgas atkalapvienošanās", taču joprojām draud ar "nemiermīlīgiem līdzekļiem", lai novērstu Taivānas neatkarību.

Likumā teikts, ka Ķīna var pielietot militāru spēku trijos gadījumos - citas valsts iebrukuma gadījumā Taivānā, ja oficiāli tiek pasludināta neatkarība vai ja Taivānas līderi nebeidzami novilcina dialogu par apvienošanos.

Šajos gadījumos "valstij jāizmanto nemiermīlīgi līdzekļi un citi nepieciešamie līdzekļi, lai aizsargātu Ķīnas suverenitāti un teritoriālo integritāti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!