101 stāva biroju nams Taivānas galvaspilsētā Taipejā piektdien sasniedza savu galīgo augstumu - 508 metrus, kļūstot par pasaules augstāko ēku un atņemot šo godu naftas kompānijas "Petronas" torņēkām Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā.
Ceremonijā, kuru vēroja amatpersonas un biznesmeņi, ēka "Taipei 101" tika vainagota ar 60 metru garu smaili, kas oficiāli padarīja to augstāku par 452 metrus augstajām "Petronas" dvīņēkām.

"Es nešaubos, ka [šī ēka] var ievest Taipeju pasaulē un ievest pasauli Taipejā," ceremonijā paziņoja Taipejas mērs Ma Indžovs.

Taivāna cer ar jauno ēku gūt ievērību pasaulē, tomēr Pasaules tirdzniecības centra sagrūšana Ņujorkā 2001.gada 11.septembra terora aktos ir radījusi šaubas par šādu augstceltņu priekšrocībām. Arhitekti gan apgalvo, ka "Taipei 101" daudz labāk izturētu šādu uzbrukumu un cilvēkiem būtu vairāk laika izglābties.

Debesskrāpis ir būvēts tā, lai izturētu zemestrīces ar stiprumu virs septiņām ballēm pēc Rihtera skalas un stipras vētras. Zemestrīces un vētras ir parasta parādība Taivānā.

No tērauda, betona un stikla būvētā ēka tiks pilnībā pabeigta 2004.gadā un tajā izvietosies lielveikals, biroji 12 tūkstošiem cilvēku un Taivānas Fondu birža. Šīs ēkas lifti ir ātrākie pasaulē un var nogādāt cilvēkus uz 90.stāvu 39 sekundēs ar ātrumu 60 kilometri stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!