Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna piektdien paziņojusi, ka Taivānas jautājumā nav vietas piekāpšanās pasākumiem vai kompromisiem, raksta "France 24".

Pekina ar šiem komentāriem nāca klajā pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens intervijā pauda, ka Savienotās Valstis aizstāvēs Taivānu, ja pret to tiks vērsta agresija.

"Runājot par jautājumiem, kas saistīti ar Ķīnas suverenitāti un teritoriālo integritāti un citām pamatinteresēm, Ķīnai nav vietas kompromisiem (..), un nevienam nevajadzētu par zemu novērtēt Ķīnas tautas stingro apņēmību, stingro gribu un spēcīgo spēju aizstāvēt valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti, " sacīja Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis Vangs Venbins.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu, lai pakļautu Taivānu.

Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

"Taivāna ir neatņemama Ķīnas teritorijas daļa. Taivānas jautājums ir tīri Ķīnas iekšēja lieta, kas nepieļauj nekādu ārvalstu iejaukšanos, "sacīja Vangs. ASV vajadzētu būt "piesardzīgām ar saviem vārdiem un darbībām Taivānas jautājumā un nesūtīt nekādus nepareizus signālus Taivānas neatkarības separātistu spēkiem, lai nopietni nesabojātu Ķīnas un ASV attiecības un mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā," piebilda Vangs.

Savos komentāros Baidens sacīja, ka ASV nevēlas jaunu auksto karu, taču pauda bažas par to, ka Ķīna varētu "iesaistīsies darbībās, kas viņus nostādīs situācijā, kurā viņi varētu pieļaut nopietnu kļūdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!