Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas prezidente Cai Inveņa sestdien aicināja starptautisko sabiedrību atbalstīt viņas valsti, kur demokrātija, kā brīdināja Cai, ir apdraudēta Pekinas jauno draudu dēļ.

Ar šo aicinājumu prezidente nākusi klajā, reaģējot uz Ķīnas Tautas Republikas prezidenta Sji Dzjiņpina trešdienas paziņojumu, ka Ķīna panāks apvienošanos ar Taivānu - ja nepieciešams, ar spēka palīdzību. Cai jau trešdien noraidīja Sji pretenzijas.

Atbilstoši Cai skaidrojumam Sji runā apliecinājis, ka Pekina plāno piemērot attiecībā uz Taivānu pieeju "viena valsts, divas sistēmas", kas jau tiek īstenota attiecībā uz Honkongu, kur Pekinas pārraudzībā saglabājas vien ierobežota autonomija.

Preses brīfingā Cai sacīja, ka Sji aicinājumus uz apvienošanos pieņemt nav iespējams. "Tā ir milzīga necieņa attiecībā uz faktu, ka Ķīnas Republika pastāv, un tā pilnā mērā darbojas kā jebkura cita demokrātiska valsts," sacīja prezidente, lietojot savas valsts oficiālo nosaukumu. Pekinai nevajadzētu kļūdaini novērtēt to, cik augstu Taivānas 23 miljoni iedzīvotāju vērtē brīvību un demokrātiju, viņa brīdināja.

Pekinas draudi pakļauj riskam tās globālās vērtības, pie kurām pieturas Taivāna, sacīja Cai. Viņa skubināja starptautisko sabiedrību nopietni izturēties par jauno situāciju Pekinas un Taivānas attiecībās demokrātijas un starptautiskās stabilitātes perspektīvā.

"Ja starptautiskā sabiedrība neiestāsies par Taivānu - demokrātiju, kas ir pakļauta Ķīnas draudiem -, mums var nākties jautāt - kura valsts būs nākamā," sacīja Cai.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika. Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu un solījusi to atgūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!