Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas prezidente Cai Inveņa ir paudusi "ticību" tam, ka ASV aizstāvēs Taivānu pret kontinentālās Ķīnas uzbrukumu.

Prezidente trešdien publicētā intervijā ASV telekanālam CNN arī pirmoreiz apstiprināja, ka ASV karavīri apmāca Taivānas bruņotos spēkus šajā salā. Šīs iniciatīvas faktu šomēnes vispirms bija apstiprinājis kāds Pentagona pārstāvis ziņu aģentūrai AFP.

Cai izteikumi izskanēja pēc tam, kad ASV prezidents Džo Baidens virtuālā Austrumāzijas samitā pauda pārmetumus Pekinai par tās kara lidmašīnu lidojumiem Taivānas tuvumā. Šajā samitā piedalījās arī Ķīnas premjers Li Kecjans.

Taivānas prezidente interviju CNN sniedza otrdien, bet tā tika publicēta trešdien. Atbildot uz jautājumu, vai viņa ir pārliecināta, ka ASV palīdzēs nepieciešamības gadījumā aizstāvēt Taivānu pret Ķīnu, Cai sacīja: "Man ir ticība [tam]."

Viņa pieminēja "plaša diapazona sadarbību ar ASV ar mērķi palielināt mūsu aizsardzības spējas", tostarp Taivānas spēku militāru apmācību, ko veic ASV.

Taivānas prezidente sacīja, ka, neraugoties uz Ķīnas agresīvo pozu, viņa ir gatava tikties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai "mazinātu nesaprašanos" un pārrunātu Ķīnas un Taivānas politisko iekārtu atšķirības.

"Mēs varam apsēsties un parunāt par mūsu atšķirībām, un mēģināt panākt vienošanās, lai mēs spētu mierīgi līdzāspastāvēt," sacīja Cai.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV, kas ir Taivānas lielākais militāro preču piegādātājs, ir apliecinājušas atbalstu Taivānai un arī kritizējušas Ķīnu. Pekina savukārt vaino spriedzes pieaugumā Vašingtonas politiku, tostarp ieroču piegādes Taivānai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!