Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Gaisa piesārņojuma rādītāji Bangkokā un kaimiņu provincēs pārsnieguši normu, tāpēc valdība mudina iedzīvotājus palikt iekštelpās, ziņo aģentūra "Reuters".

Mazu un bīstamu piesārņojuma daļiņu, zināmu kā PM2.5, koncentrācija šobrīd ir 14 reizes augstāka nekā rekomendē Pasaules Veselības Organizācija (PVO). Šis ir sestais sliktākais rādītājs visā pasaulē, liecina gaisa kvalitātes noteikšanas platformas "IQAir" datiem.

Gaisa kvalitāti ietekmē transporta izmeši un sezonālie ugunsgrēki uz lauksaimniecības zemēm, ko veicina bezvēja laikapstākļi.

"Mums ir jāpalielina centieni risināt piesārņojuma problēmas, iedrošinot cilvēkus strādāt no mājām. Skolām vajadzētu izvairīties no aktivitātēm ārā, lai pasargātu bērnu veselību," preses konferencē komentēja departamenta ģenerāldirektors.

Iedzīvotāji sūdzas par sliktu redzamību un apgrūtinātu elpošanu.

"Man sūrst acis. Es knapi redzu, kad braucu ar motociklu pret vēja virzienu," stāsta kāds taksists.

PVO rekomendē, ka ikgadējiem PM2.5 rādītājiem nevajadzētu pārsniegt piecus mikrogramus un kubikmetru. Pat zemas koncentrācijas var radīt nopietnus veselības riskus. Šobrīd Bangkokā un tai tuvos reģionos šis rādītājs ir 70,5 mikrogrami uz kubikmetru.

Katru gadu gaisa piesārņojums izraisa 4,2 miljonus priekšlaicīgu nāves gadījumu, uzskaita PVO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!