Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Divpadsmit zēniem un viņu futbola trenerim, kuri pēc deviņu dienu ilgiem meklējumiem atrasti dzīvi alā Taizemē, būs vai nu jāiemācās nirt, vai jāpavada alā vēl vairāki mēneši, līdz ūdens atkāpsies, vēsta raidsabiedrība BBC.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā. Domājams, ka grupa iegāja alā, kad tur bija sauss, bet pēkšņās lietusgāzes appludināja ieeju.

Deviņas dienas neviens nezināja, vai viņi vēl ir dzīvi, līdz pirmdienas, 2. jūlija, naktij, kad grupu sausā nišā četrus kilometrus no ieejas atrada divi britu ūdenslīdēji, kas bija pievienojušies glābšanas komandai.

Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Taizemes flotes speciālo operāciju spēku izplatītā video zēni redzami sēžam luktura gaismā, viņi apstiprināja ūdenslīdējiem, ka visi 13 cilvēki ir te un ka viņi ir ļoti izsalkuši.

Ūdenslīdēji tagad cenšas nogādāt iesprostotajiem pārtikas krājumus un izveidot sakaru līnijas, lai zēni varētu parunāt ar saviem vecākiem, atklāja vietējās amatpersonas.

Pārtikas krājumus, iespējams, vajadzēs nodrošināt nākamajiem četriem mēnešiem, kamēr turpinās lietus sezona, kas parasti ilgst līdz septembrim vai oktobrim. Pēc tam var gaidīt ūdens līmeņa atkāpšanos, bet pagaidām turpinās tā celšanās.

Foto: SWNS/Scanpix/LETA

Izglābt zēnus ātrāk cauri kilometriem gariem applūdušiem tuneļiem ir ļoti sarežģīta un bīstama operācija. Arī ūdens pumpēšana ārā no alas līdz šim nav spējusi situāciju uzlabot.

Ūdenslīdējiem zēnus izdevās sasniegt tumsā, pa šaurām un bīstamām ejām ļoti sliktas redzamības apstākļos. Ja bērnus grib atbrīvot šādā ceļā, viņiem vispirms būtu jāapgūst pamata niršanas prasmes.

Eksperti gan brīdina, ka nepieredzējušu nirēju došanās šādā bīstamā ceļā, kur dubļainajos ūdeņos nav vispār nekādas redzamības, ir ļoti riskanta.

Pie iesprostotajiem cilvēkiem tagad tiks nogādāti speciāli apmācīti ārsti, kuri tuvākajās dienās pārbaudīšot viņu veselības stāvokli. Taizemes armijai ir daži ārsti ar atbilstošām niršanas prasmēm, lai dotos palīgā.

Tikmēr citas glābēju komandas pēta kalna nogāzi cerībā atrast vēl kādu ieeju alu sistēmā.

12 zēni ir no vietējās futbola komandas. Treneris viņus vedis ekskursijās jau iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!