Simtiem protestētāju otrdien Bangkokā iegājuši Taizemes valdības ēku komplekta teritorijā, nesastopot nekādu policijas pretestību.

Policija iepriekš solīja, ka nepretosies demonstrantiem, kas grib panākt premjerministres Jinglakas Šinavatras gāšanu.

Protestētāju vidē valda teju vai karnevāla atmosfēra, novēroja ziņu aģentūra AFP. Drošības dienestu klātbūtne nav manāma, turklāt galvaspilsētā pēc vairākām nekārtību dienām jūtami mazinājusies spriedze.

Vēl iepriekš Bangkokā tika likvidētas barikādes, kas bija saslietas uz ceļiem, kas ved uz policijas galveno štābu un premjerministres biroju.

Negaidītā valdības stratēģijas maiņa liecina, ka pēc trīs dienu sadursmēm, kurās dzīvību zaudējuši trīs cilvēki un 230 guvuši savainojumus, tā grib izbeigt konfrontāciju ar protestētājiem.

Opozīcijas protesti, kas Bangkokā notiek jau ilgāk par mēnesi, Taizemē izraisījuši politisko krīzi. Protestētāji par mērķi uzstādījuši "Taksina Šinavatra režīma gāšanu". Viņi uzskata, ka pašreizējā premjerministre Jinglaka Šinavatra - pēc 2006.gada apvērsuma trimdā dzīvojošā ekspremjera Taksina Šinavatra māsa - ir tikai sava brāļa "marionete".

Demonstrācijas izraisīja valdošās partijas mēģinājums parlamentā pieņemt likumu par vispārējo amnestiju, kas ļautu Taksinam Šinavatram atgriezties dzimtenē un politikā.

Tostarp vairums Taizemes vēlētāju atbalsta Taksinu Šinavatru, kurš valstī izveidoja pirmo sociālā nodrošinājuma sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!