Taizemes armijas karavīri pirmdien Bangkokas centrā atkārtoti raidīja šāvienus gaisā, lai piespiestu protestētājus atstāt svarīgo bloķēto Dindaenas ielu krustojumu.
Protestētāji sarkanos kreklos bija aizdedzinājuši autobusu un apmētājuši drošības spēkus ar "Molotova kokteiļiem", pirms iejaucās armija, stāsta aculiecinieki.

Šīs sadursmes, kuras pirms divām dienām lika atcelt Āzijas valstu galotņu apspriedi, iedragājušas uzticību Taizemei, kas vēl nevar atgūties no pagājušā gada politiskā haosa un globālās finanšu krīzes.

"Domāju, ka drūmākās dienas Taizemes vēsturē vēl ir priekšā, jo mēs neredzam ātrus risinājumus, kas likvidētu pašreizējo šķelšanos," teica analītiķis Prins Paničpakdi.

Bangkokas Medicīnas centra direktors teica, ka sadursmēs ielu krustojumā, kas sākās īsi pirms rītausmas, ievainoti 77 cilvēki. Divi civiliedzīvotāji un divi karavīri bija guvuši šautas brūces.

Šim ielu krustojumam ir būtiska nozīme Bankgkokas satiksmes sistēmā, kaut gan pirmdien sākas triju dienu Taizemes Jaungada brīvdienas un daudzi cilvēki ir izbraukuši no pilsētas. Sakarā ar brīvdienām arī finanšu tirgi ir slēgti līdz ceturtdienai.

Karavīri ieradās ar ūdensmetēju, kad bijušajam premjerministram Taksinam Šinavatram lojālie protestētāji izlēja uz ielas kaut kādu degvielu un draudēja aizdedzināt to, ja karavīri sāks rīkoties.

Karavīriem tomēr izdevās padzīt protestētājus no ielu krustojuma. Vairāki tika aizturēti un viņiem atņemti viņu sarkanie pazīšanās krekli.

Ielu vardarbība sākās, kad premjerministrs Abhisits Večačiva svētdien Bangkokā izsludināja ārkārtas stāvokli pēc tam, kad "sarkanie krekli" bija piespieduši atcelt Āzijas galotņu apspriedi.

Pagājušajā gadā "sarkanie krekli" bija pie varas un protestētāji bija galvenokārt "dzeltenie krekli" - rojālistu atbalstītāji, kuri nepārtraukti rīkoja protestus galvaspilsētā, kas sasniedza kulmināciju ar Bangkokas galveno lidostu ieņemšanu.

Kopš 1932.gada Taizemē ir notikuši 18 apvērsumi un var notikt vēl viens, ja uz ielām līs asinis. taču militārās aprindas nevēlas iejaukties, jo tas neapturētu protestus nedz arī dotu iespēju pārvarēt politisko šķelšanos, uzskata analītiķi.

Galvenā politiskā šķelšanās Taizemē ir starp rojālistiem, kuru rindas veido militārpersonas un pilsētu vidusšķira, un mazāk pārtikušo lauku iedzīvotāju vairākumu, kas ir lojāls Taksinam un viņa populistiskajai politikai.

Protesti uzliesmoja no jauna, kad Taksins, kurš tika gāzts 2006.gada apvērsumā un dzīvo trimdā, lai izvairītos no apcietināšanas sakarā ar apsūdzībām korupcijā, noteica ka Abhisitam jāatkāpjas līdz 8.aprīlim - dienu pirms Dienvidaustrumu Āzijas samita Patajā.

Haoss galvaspilsētā dos vēl vienu triecienu tūrisma sektoram, kas viens no Taizemes lielākajiem ārzemju valūtas ienākumu avotiem. Vairākas valstis jau brīdinājušas savus pilsoņu atteikties no ceļojumiem uz Taizemi.

"Tagad mēs vērosim, cik nestabila kļūs situācija, un mēģināsim aplēst, kāda būs tās ietekme uz investīcijām ekonomikā gan iekšzemē, gan no ārvalstīm," teica reitingu aģentūras "Moody's" vecākais viceprezidents un reģionālais kredītu koordinators Singapūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!