Cenšoties palīdzēt Taizemes ziemeļos pazemē iesprostotajem 12 zēniem un viņu futbola trenerim, bojā gājis viens no glābējiem.

Samans Gunans, kurš jau ilgāku laiku bija atvaļinājies no jūras kara flotes, bija brīvprātīgi pieteicies glābšanas misijā. Viņš gāja bojā, cenšoties izkļūt no alas, uz kuru tikko bija piegādājis skābekļa rezerves.

"Viņa darbs bija piegādāt skābekli. Viņam nepietika pašam, lai nokļūtu atpakaļ," BBC apliecinājusi kāda amatpersona.

No alu sistēmas Gunanu izvilka niršanas pārinieks, kurš kopā ar viņu centās no tās izkļūt. "Viņa pārinieks centās sniegt pirmo palīdzību, bet tas nelīdzēja," BBC sacīja amatpersonas, piebilstot, ka pirmā palīdzība sniegta atkārtoti, taču arī nesekmīgi.

"Es varu garantēt, ka mēs neieslīgsim panikā. Mēs nepārtrauksim savu misiju, mēs neļausim, lai mūsu drauga nāve būtu bijusi velta," sacīja glābšanas misijas pārstāvis Rers Adms Arpakorns.

Nokļūšana līdz zēniem un izkļūšana ārā no alas pa applūdušajiem tuneļiem ir ļoti sarežģīts process. Ala vietām ir tik šaura, ka ūdenslīdējiem ir jānovelk skābekļa baloni, lai tiktu cauri. Ceļš līdz gaisa kabatai, kurā iesprostoti cilvēki, prasa sešas stundas, bet lai tiktu ārā, paiet vēl piecas stundas.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja alas ieeju.

Futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas pirmdien atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem ir piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un var prasīt pat vairākus mēnešus, ja izvēlas gaidīt ūdens līmeņa pazemināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!