Taizemes protestu līderi piektdien padevās policijai, lai cīnītos pret apsūdzībām par nemieru izraisīšanu un nelikumīgu pulcēšanos, novēroja AFP korespondents.
Visi septiņi opozīcijas līderi, pret kuriem izvirzītas apsūdzības, piektdien padevās policijas iecirknī Bangkokas vēsturiskajā centrā.

Viņu vidū ir Tautas savienības par demokrātiju (PAD) līderis un līdzdibinātājs Sondi Limtongkuls.

Taizemes prokuratūra bija izvirzījusi apsūdzības deviņiem opozīcijas līderiem valsts apvērsuma plānošanā, taču Apelācijas tiesa ceturtdien atcēla nopietnākās apsūdzības, tāpēc PAD līderi piektdien padevās.

Divi partijas līderi, kas jau bija arestēti, ceturtdien atbrīvoti pret drošības naudu.

Otrdien Bangkokā starp PAD atbalstītājiem un policiju izcēlās sadursmes, kurās bojā gāja divi cilvēki un simtiem guva ievainojumus.

Pēc vardarbīgajiem protestiem Taizemes valdība galvaspilsētas Bangkokas ielās ieveda karavīrus.

Neapbruņotie sauszemes spēku, karaflotes un gaisa spēku karavīri izvietoti ārpus svarīgākajām valdības iestādēm un parlamenta, kas atradās otrdienas nemieru centrā.

Opozīcijas aktīvisti no Tautas demokrātiskās alianses (PAD) nemieros apsūdzējuši drošības spēkus, kuri sāka šaut ar asaru gāzi uz tūkstošiem cilvēku lielu gājienu parlamenta virzienā, kas protestētājus sadusmojis.

"Mūsu draugi mira Taizemes policijas dēļ. Mēs sērojam par mirušajiem un ievainotajiem," sacīja PAD preses pārstāve Ančalī Pairīraka. Neskatoties uz armijas klātbūtni galvaspilsētā, PAD aktīvisti sola turpināt cīņu.

Otrdienas sadursmēs no iekšējiem ievainojumiem gāja bojā viena protestētāja, bet mīnētas automašīnas sprādzienā netālu no protestu norises vietas gāja bojā kāds vīrietis.

Policija pavēstīja, ka protestu laikā astoņi policisti tikuši sašauti vai sadurti. Pēc valdības mediķu teiktā, sadursmēs pavisam ievainojumus guvuši 428 cilvēki.

Premjerministrs Somčai Vongsavas otrdien atteicās atkāpties no amata vai izsludināt ārkārtas stāvokli sadursmju dēļ.

Protestētāji izvietojušies pie valdības ēku kompleksa jau kopš augusta beigām, taču pirmdienas vakarā daļa no opozīcijas aktīvistiem sāka virzīties uz parlamenta ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!