Foto: DELFI Aculiecinieks

Taizemes valdība noraidījusi centrālās vēlēšanu komisijas aicinājumu atcelt 2.februārī paredzētās parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas pamatots ar bažām par nopietniem vardarbības draudiem.

Kā paziņojusi valdība, parlaments jau atlaists, tādēļ vēlēšanas jāsarīko 60 dienu laikā un nav iemesla tās atlikt. Tā arī paudusi viedokli, ka vēlēšanu atlikšana varētu izraisīt vēl nopietnāku vardarbību nekā to rīkošana.

Sadursmēs ar protestētājiem, kas cenšas nepieļaut kandidātu reģistrēšanu, ceturtdien nošauts policists un ievainoti desmitiem cilvēku abās pusēs. 25 policisti nogādāti slimnīcā, desmit no viņiem smagā stāvoklī, ievainoti arī divi žurnālisti, smagi sašauts kāds protestētājs. Radikāli noskaņotie protestētāji centās iebrukt stadionā, kur notiek reģistrācija, taču policija viņus izklīdināja, laižot darbā gumijas lodes un asaru gāzi, savukārt daļa protestētāju meta akmeņus.

Kā ziņots, opozīcijas protesti turpinās jau vairāk nekā mēnesi. Demonstrācijas izraisīja valdošās partijas mēģinājums parlamentā pieņemt likumu par vispārēju amnestiju, kas ļautu 2006.gada apvērsumā gāztajam un trimdā dzīvojošajam premjeram Taksinam Šinavatram atgriezties dzimtenē un politikā.

Protestētāji par savu mērķi izvirzījuši "Taksina Šinavatras režīma gāšanu", uzskatot, ka pašreizējā premjere, gāztā valdības vadītāja māsa Jinglaka Šinavatra, ir tikai sava brāļa marionete.

Cerot pārvarēt politisko krīzi valstī, Jinglaka Šinavatra 9.decembrī atlaida parlamentu un izsludināja ārkārtas vēlēšanas, taču opozīcijā esošā Demokrātu partija ir paziņojusi, ka tās boikotēs.

Konfrontācija faktiski notiek starp pārmaiņas alkstošo Bangkokas un citu lielo pilsētu vidusšķiru un eliti, no vienas puses, un Taksinam Šinavatram joprojām uzticīgajiem Taizemes lauku iedzīvotājiem un strādniecību - no otras.

Protestētāji apsūdz Taksinu Šinavatru korupcijā un grib gāzt Jinglakas Šinavatras valdību, nodot varu nevēlētai "tautas padomei". Viņi noraidījuši premjeres piedāvājumu izveidot nacionālo reformu padomi, kura darbotos līdztekus viņas valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!