Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Taizemē vīrietim piespriests trīs gadu cietumsods par kalendāru pārdošanu, kuros bija redzami satīriski komentāri un gumijas pīles karaliskajā simbolikā. Prokurori apgalvo, ka tas nomelno monarhiju, ziņo raidsabiedrība BBC.

Bankokas Krimināltiesa lēmusi, ka vīrieša izveidotajā 2021. gada kalendārā attēlotās dzelteno pīļu pozas līdzinājušās un izsmējušas Taizemes karali Mahu Vadžiralongkornu, vēsta medijs "Al Jazeera". Šie kalendāri nomelnojot viņa reputāciju, valsts advokāti trešdien skaidrojuši Cilvēktiesību grupai (TLHR).

Aizdomās turētais 26 gadus vecais taizemietis Narathorns Čotmankongsins atzīts par vainīgu neslavas celšanā un pēc sešu dienu ilgušas tiesāšanās, viņam piespriesti trīs gadi cietumā, skaidrots "Human Rights Watch" mājaslapā. Tiesa lēma, ka sešas kalendārā redzamās pīļu ilustrācijas radītas, lai izsmietu karali.

Čotmankongsinu arestēja 2020. gada decembrī, kad viņš platformas "Facebook" demokrātiju slavinošā grupā pārdeva kalendārus. Politiskās satīras kalendārā bija redzamas ilustrācijas ar pīlēm ģērbtām karaliskā apģērbā. Tām bijuši pievienoti pretrunīgi virsraksti.

"Šis notikums nosūta vēsti visiem valsts iedzīvotājiem un pārējai pasaulei, ka Taizeme attālinās no cilvēktiesību cieņpilnas demokrātiskas valsts," komentēja "Human Rights Watch" organizācijas pārstāve Elaine Pīrsona.

Vairākas aktīvistu grupas apsūdzējušas Taizemes valdību par tās pēdējo gadu "karaliskā aizvainojuma" likuma izmantošanu, lai apspiestu politiskos nemierus.

2020. gadā Taizemē uzsākās plaša mēroga jauniešu protesti, kas turpinājās arī 2021. gadā. Šie protesti šokējuši konservatīvos valsts vadītājus. Pirmo reizi jaunie aktīvisti pieprasīja valsts spēcīgās monarhijas reformas. Demonstrāciju laikā aktīvisti uz ielām izsmēja karalisko ģimeni.

Kopš demonstrāciju sākšanās arī likumi ir palikuši bargāki, par pārkāpumiem uzskatāmas darbības, kuras iepriekš nebija sodāmas. Piemēram, par apģērbu – ja protestētāja bija uzvilkusi rozā kleitu, kas ir līdzīga tai, kādu nēsājusi karaliene Suthida – protestētāja var tikt sodīta. Arī apģērbu, kas līdzīgs karaļa nēsātajam, var uzskatīt par aizskarošu un nēsātāju var sodīt.

Dzeltenās gumijas pīles ir kļuvušas par protestu simbolu. Sods paredzēts arī par animācijas filmām, kurās redzamas dzeltenās pīles. Protestos pīles izmantotas kā jautrības un izsmiešanas elements, atbildot policijas bargajai demonstrāciju ierobežošanas taktikai, skaidro raidsabiedrība.

Taizeme bieži tiek kritizēta gan par ļoti plašo interpretāciju, ko pieļauj "lese-majeste" likums, gan par tiesas procesu slepenību un ierasto drošības naudas liegumu, gan par bargajiem sodiem. Valsts statistika rāda, ka gandrīz 100% gadījumu apsūdzētos notiesā. Valdība arī pārmērīgi izmantojusi valsts kibernoziegumu likumus, lai tiesātu tos, kuri sociālajos medijos publicē kritiskus komentārus par režīmu, skaidro BBC.

Taizemes premjerministrs Prajuts Čanoča šo kritiku ir noraidījis. Valdība joprojām uzstāj, ka bargie likumi nepieciešami, lai aizsargātu monarhiju, kas ir daļa no Taizemes identitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!