Foto: EPA/Scanpix/LETA

Varu Afganistānā pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" otrdien pavēstīja, ka uz laiku ievieš 1964. gada konstitūciju, kas garantēja sievietēm tiesības balsot, tomēr elementi, kam talibi nepiekrīt, netiks ievēroti.

Islāmisti plāno ieviest konstitūciju, kas bija spēkā Afganistānas īsajā demokrātijas zelta laikmetā, tomēr tikai uz neilgu laiku un ar labojumiem, pavēstīja talibu administrācijas tieslietu ministra pienākumu izpildītājs.

"Islāma emirāts uz ierobežotu laika posmu ieviesīs bijušā karaļa Muhameda Zahiršaha konstitūciju," pavēstīja Mavlavi Abdulhakims Šarai.

Konstitūcijas elementi, kas neatbilst šariatam vai islāma emirāta principiem, netiks ievēroti, viņš piebilda.

Teju pirms sešām desmitgadēm Afganistāna karaļa Muhameda Zahiršaha laikā baudīja īsu konstitucionālās monarhijas periodu.

Karalis parakstīja konstitūciju pēc nākšanas pie varas 1963. gadā, aizsākot parlamentārās demokrātijas posmu, kas ilga teju desmit gadus. 1973. gadā karalis tika gāzts.

1964. gada konstitūcija, kas pirmo reizi garantēja vēlēšanu tiesības sievietēm un pavēra durvis sieviešu līdzdalībai politikā, varētu šķist neparasta izvēle talibiem, ņemot vērā islāmistu konservatīvos uzskatus.

Grupējums solījis īstenot maigāku un iekļaujošāku pieeju nekā iepriekšējā varas posmā no 1996. līdz 2001. gadam, kad sievietes tika izslēgtas no sabiedrības dzīves, arī darba un izglītības.

Tomēr šomēnes izziņotajā pagaidu valdībā galvenie amati ir stingrā kursa piekritējiem, un tajā nav nevienas sievietes.

Pēc PSRS okupācijas režīma 80. gados, kam sekoja pilsoņkarš un talibu varas gadi, Afganistāna pēc 2001. gada ASV iebrukuma atkal pieņēma konstitūciju.

Tomēr tā neatjaunoja veco monarhijas konstitūciju, bet 2004. gadā pieņēma jaunu dokumentu, ieviešot prezidenta amatu un nodrošinot vienlīdzīgas tiesības sievietēm.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6. septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!