Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Afganistānā pie varas esošais talibu režīms paziņojis, ka lēmums aizliegt afgāņu sievietēm strādāt ANO esot iekšējs sociālais jautājums.

Talibu varasiestādes ar šādu paziņojumu nākušas klajā dienu pēc tam, kad ANO Drošības padome pieprasīja Afganistānai grozīt savu lēmumu.

ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā teikts, ka aizliegums sievietēm stādāt ANO un nevalstiskajās organizācijās Afganistānā grauj cilvēktiesības un humānos principus.

Rezolūcijā visas valstis un organizācijas aicinātas izmantot savu ietekmi, lai panāktu šī lēmuma atcelšanu.

Afganistānas Ārlietu ministrija šodien paziņoja, ka ANO Drošības padomes rezolūcija nerespektē valsts suverēnos lēmumus.

"Mēs joprojām esam apņēmušies nodrošināt visas afgāņu sieviešu tiesības, vienlaikus uzsverot, ka dažādība ir jārespektē, nevis jāpolitizē," paziņoja ministrija.

Ministrija uzsvēra, kā tā ir iekšēja sociāla lieta, kas neietekmē citas valstis.

Talibi, kas 2021. gada augustā atguva kontroli pār Afganistānu, ir aizlieguši meitenēm un sievietēm iegūt izglītību pēc skolu sestās klases pabeigšanas, kā arī izspieduši viņas no vēlētiem amatiem un citām svarīgām pozīcijām. Sievietes faktiski ir ieslodzītas mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!