Afganistānas valdošās islama kustības "Taliban" vadības uzaicināto "ulema" jeb islama mācīto vīru apspriede par terorismu aizdomās turētā Osamas bin Ladena iespējamās izdošanas apspriešanai otrdien atlikta uz vienu dienu, ziņo Afganistānas ziņu aģentūra "Afghan Islamic Press".
"Delegāti no vairākām provincēm vēl nav ieradušies," aģentūrai paziņoja izglītības ministrs mulla Amīrs Hans Mutaki, kurš ir atbildīgs par reliģisko mācīto vīru sanāksmi.

Mutaki sacīja, ka tikai "ulema" ir uzaicināta uz apspriedi Kabulā, taču līdzīgas konsultatīvas apspriedes notiek arī provincēs, kurās piedalās vietējie cilšu līderi un vecākie. Ja būs nepieciešams, vēl lielāka asambleja tiks sasaukta, lai izstrādātu vienprātīgu atbildi pašreizējā situācijā, piebilda ministrs.

Talibu galvenās ārvalstu sabiedrotās Pakistānas delegācija, kura centās pārliecināt talibus izdot bin Ladenu, palikusi Kabulā, lai novērotu "ulema" sanāksmi un tiktos ar tās dalībniekiem, paziņoja "Taliban" pārstāvis Abduls Hajī Motmaens.

Talibu pārstāvis sarunas ar Pakistānas delegāciju novērtēja kā "labas un pozitīvas". Viņš piebilda, ka lēmumi visos jautājumos būs saistīti ar "ulema" tikšanos trešdien.

Vairāk nekā tūkstotis islama mācīto vīru ir uzaicināti konsultēt "Taliban" valdību par tās stratēģiju sakarā ar draudiem par iespējamiem ASV triecieniem, ja bin Ladens netiks izdots.

Pasaules Tirdzniecības centra abos milzu debesskrāpjos Ņujorkā pagājušo otrdien ietriecās divas teroristu nolaupītās pasažieru lidmašīnas, tos pilnībā sagraujot un paņemot daudzu tūkstošu cilvēku dzīvības. Apmēram pēc stundas vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagonā, nodarot ievērojamus postījumus un prasot vairāku simtus cilvēku dzīvību. Ceturtā teroristu nolaupītā lidmašīna nogāzās Pensilvānijas štatā.

ASV Kongress piektdien pieņēma rezolūciju, kas pilnvaro ASV prezidentu Džordžu Bušu "pielietot visu nepieciešamo un piemēroto spēku", atriebjoties par šiem bezprecedenta terora aktiem.

Vašingtona par galveno aizdomās turēto uzskata Saūda Arābijas disidentu un pašlaik, visticamāk, Afganistānā dzīvojošo Osamu bin Ladenu. ASV viņu jau savulaik apsūdzēja divu asiņainu terora aktu sarīkošanu pret ASV vēstniecībām Kenijā un Tanzānijā 1998.gada augustā. Tomēr Afganistānas valdošā islama kustība "Taliban" viņu pastāvīgi atteikusies izdot.

Atriebjoties par 1998.gada terora aktiem, ASV nekavējoties deva raķešu triecienus mērķiem Afganistānā un Sudānā.

ASV Kongress piektdien pieņēma rezolūciju, kas pilnvaro ASV prezidentu Džordžu Bušu "pielietot visu nepieciešamo un piemēroto spēku", atriebjoties par šiem bezprecedenta terora aktiem.

"Taliban" jau piedraudēja uzbrukt jebkurai kaimiņvalstij, kas atbalstīs ASV militāros triecienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!