Afganistānas valdošā islama kustība "Taliban" svētdien atzina, ka Osama bin Ladens atrodas Afganistānas teritorijā, bet "drošības apsvērumu dēļ" viņa atrašanās vieta netiek izpausta.
Kā žurnālistiem paziņoja talibu vēstnieks Pakistānā mulla Abdulsalams Zaīfs, nevar būt runas par bin Ladena izdošanu Amerikas Savienotajām Valstīm, kamēr Vašingtona nav sniegusi pierādījumus, ka viņš atbalstījis terorismu.

Pēc viņa teiktā, bin Ladens nogādāts slepenā vietā, kas zināma tikai drošības dienestu cilvēkiem. "Osama atrodas mūsu kontrolē," piebilda Zaīfs.

Vēstnieks arī paziņoja, ka bin Ladens beidzot saņēmis talibu islama augstāko teologu jeb ulemu padomes spriedumu, kurā viņš tiek lūgts atstāt valsti, bet vēl nav devis atbildi.

Jāatgādina, ka šādu aicinājumu ulemu padome pieņēma sakarā ar Amerikas Savienoto Valstu draudiem atrast bin Ladenu, ko ASV tur aizdomās par 11.septembra terora uzbrukumu rīkošanu Ņujorkā un Vašingtonā, un sodīt "Taliban" par viņa slēpšanu.

Zaīfs noliedza ziņas, ka Afganistānā bin Ladenu jau meklē amerikāņu desantnieki un pieci no viņiem saņemti gūstā.

Pēc vēstnieka teiktā, ASV prezidents Džordžs Bušs izturoties tā, it kā būtu Afganistānas valdnieks - dodot pavēles un nevienā neklausoties. "Viņš novērsies no sarunu ceļa un virzās tieši uz kara situāciju, un grib, lai mēs viņam klusām, it kā viņš būtu mūsu emīrs, - bet viņš nav mūsu emīrs."

Talibu vēstnieks pastāstīja, ka Pakistānas garīdznieki, kas piektdien apmeklēja talibu augstāko līderi Mullu Mohammadu Omāru, apliecinājuši viņam atbalstu. Garīdznieki, kas pārstāv Deobandi islama skolu, no kuras talibi smēlušies savu radikālo islama interpretāciju, arī turpmāk uzturēšot sakarus ar Omaru.

Viņi nav devušies uz Kadaharu tāpēc, lai pieprasītu bin Ladena atkāpšanos, un šis jautājums vispār nav izvirzīts, atzina, Zaīfs.

Uz preses jautājumu, vai izlīgumu Afganistānā varētu veicināt šobrīd Romā dzīvojošā bijušā karaļa Zahiršaha atgriešanās valstī, ja talibi zaudētu kontroli, Zaīfs atbildēja noraidoši. Pēc viņa teiktā, visu Afganistānas problēmu sakne patiesībā meklējama karaļa kādreizējā kļūmīgajā politikā. "Tauta viņu nepieņemtu, jo viņš radījis valstij tagadējās likstas, slavinot Rietumu kultūru un paverot ceļu komunistu ienākšanai valstī," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!