Islama kustības “Taliban” dalībnieki pirmdien ir draudējuši veikt vairākus uzbrukumus Afganistānas prezidenta Hamida Karzai zvēresta nodošanas laikā, ziņo ārvalstu masu mediji.
ASV militārpersonas apgalvo, ka ir veikti visi iespējamie drošības pasākumi, lai aizsargātu ceremonijas dalībniekus, tajā skaitā arī augsta ranga ASV amatpersonas.

Inaugurācijas ceremonija otrdien no rīta notiks Kabulā, Karzai prezidenta pilī, kas vairāk līdzinās cietoksnim. Savu dalību ir apstiprinājis arī ASV viceprezidents Diks Čeinijs un aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, kā arī citas augstas amatpersonas.

Čeinijs būs visaugstākā ASV amatpersona, kas apmeklēs Afganistānu kopš 2001. gada, kad ASV vadītie spēki gāza “Taliban”. Tas notika tāpēc, ka grupējums atteicās izdot “al Qaeda” grupējuma līderus, tajā skaitā arī Osamu Bin Ladenu, kuri bija atbildīgi par 11. septembra uzbrukumiem Amerikas Savienotajām Valstīm.

Mulla Dadulla, galvenā “Taliban” militārpersona un kustības 10 cilvēku lielās padomes loceklis, brīdināja Afganistānas iedzīvotājus neatrasties valdības un militāro ēku tuvumā prezidenta zvēresta sniegšanas laikā.

“Mēs nevēlamies, lai ciestu nevainīgi cilvēki,” viņš saka, piebilstot, ka “Taliban” kaujiniekiem jau ir dota pavēle: “Ja jums ir izdevība, centieties pārtraukt ceremoniju.”

Viņš apgalvo, ka kaujiniekiem visā valstī ir pavēlēts būt gataviem veikt uzbrukumus, lai atgādinātu ārvalstniekiem, ka islama kaujinieki ir pret viņu okupāciju Afganistānā.

ASV militārpersona Marks Makkanns informē, ka ASV ātrās reaģēšanas sauszemes un gaisa spēki, kā arī NATO miera uzturētāji ir gatavi stāties pretī kaujiniekiem un novērst šādus uzbrukumus. “Mēs esam sagatavojušies jebkura veida situācijām.”

Makkanns stāsta, ka drošības spēki apsargā lielākos ceļus un svarīgākās iestādes Kabulā, un gatavs darbam ir arī medicīniskais personāls. Augstākajām amatpersonām piesardzības nolūkos tika lūgts sniegt informāciju par viņu asinsgrupu.

Afganistānā ir izvietoti aptuveni 18 000 ASV karavīru, kuri tvarsta “Taliban” un “al-Qaeda” grupējumu biedrus valsts dienvidos un dienvidaustrumos, savukārt 8 400 NATO miera uzturētāji izvietoti galvenokārt Kabulā.

Karzai, kurš pēc “Taliban” krišanas kļuva par pārejas perioda valdības vadītāju, bez problēmām uzvarēja 9. oktobra prezidenta vēlēšanās.

Tajā pašā laikā kaujinieku veiktos vardarbības aktos Afganistānā kopš pagājušā gada augusta ir gājuši bojā vairāk nekā 1 000 cilvēku, ziņo Reuters.

Makkanns stāsta, ka ASV spēki ir apvienojuši spēkus ar Afganistānas armiju un policiju un veic operācijas, lai mazinātu kaujinieku ietekmi un radītu labvēlīgākus apstākļus nākamā gada pavasarī plānotajām parlamenta vēlēšanām.

ASV vēstnieks ir piedāvājis piešķirt “Taliban” grupējumam amnestiju, ja tie piekristu atbruņoties, un Makkanns izsaka cerības, ka šāda rīcība nesīs labus rezultātus.

Otrdienas inaugurācijas ceremonijas laikā tiks veikti īpaši stingri drošības pasākumi, un vislielākā atbildība ir jāuzņemas gaisa patruļām, jo raķešu uzbrukumi šāda pasākuma laikā rada vislielākos draudus ceremonijas dalībnieku drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!