Grupējuma "Taliban" kaujinieki Pakistānas pilsētā Pešāvarā otrdienas rītā plkst. 10 pēc vietējā laikā ieņēma valsts armijas pārraudzītu skolu. Uzbrukumā nogalināti 126 cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir skolēni. Tāpat aptuveni 120 ir ievainoti, ziņo BBC.

Skolā iebrukuši apsardzes darbinieku formās ģērbti kaujinieki. Atbrīvošanas operācijas laikā nogalināti seši uzbrucēji.

Aculiecinieki stāstīja, ka dzirdot, ka kāds atver visu klašu durvis pēc kārtas, daudzi domājuši, ka tā ir kāda spēle, bet tad ieraudzījuši ieročus. "Sākoties šaušanai, mēs skrējām uz klasēm. Viņi ienāca katrā klasē un nogalināja bērnus," ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja kāds aculiecinieks.

Liels skaits skolēnu gāja bojā pēc tam, kad pašnāvnieks-spridzinātājs detonēja bumbu, bet daudzi atrasti ar šautām brūcēm galvā un krūtīs.

Kaujinieki sākotnēji iebrukuši auditorijā, kurā skolnieki apguvuši pirmās palīdzības kursu, vietējai televīzijai "GeoTV" norādījuši skolu pametušie skolēni un kāds darbinieks. Pēcāk viņi skrējuši pa klasēm, iekaustot un nogalinot cilvēkus.

Jau pašā sākumā armijai izdevās evakuēt lielāko daļu no 500 skolas audzēkņiem, taču pārējie palikuši kaujinieku gūstā.

Pretēji sākotnēji uzskatītajam, kaujinieku mērķis visticamāk bijis uzbrukumā noslepkavot pēc iespējas vairāk cilvēku nevis saņemt kādu gūstā un izvirzīt prasības, paziņojušas varas iestādes.

"Taliban" eksperts Ahmeds Rašids BBC norādīja, ka uzbrukums skolai ir uzbrukums "kaut kam, kas armijai ir ļoti jūtīgs". "Ļoti  daudzu pret "Taliban" grupējumu karojošo Pakistānas kareivju bērni mācās šajā skolā, tāpēc šis uzbrukums ir centieni demoralizēt armiju," norāda Rašids.

"Taliban" pārstāvji jau paziņojuši, ka iebrukums bijusi atbilde armijas veiktajām operācijām pret kaujinieku grupējumu. Pēdējā laikā notikušajos armijas uzbrukumos Ziemeļvaziristānas reģionā miruši jau vairāki simti "Taliban" kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!