Foto: Scanpix/AFP

Afganistānas ziemeļos aizturēti četri teroristu organizācijas "Islāma valsts" atbalstītāji, svētdien pavēstīja Taliban pagaidu administrācijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks.

"Saistībā ar apsūdzībām par spiegošanu "Islāma valsts" labā Džouzdžānas provinces Karkinas rajonā atbilstoši galīgajai informācijai aizturēti četri cilvēki," tviterī pavēstīja Kari Fasihudins Fitrats Badahšani.

"Islāma valsts" Afganistānas atzars cenšas nostiprināt pozīcijas Afganistānas ziemeļos, iepriekš brīdināja bijušais Afganistānas Pārstāvju palātas Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Mirs Haidars Afzali.

""Islāma valsts" cenšas vervēt jauniešus valsts ziemeļu un austrumu daļās. Paši bīstamākie "Islāma valsts" dalībnieki, kurus afgāņu spēki bija aizturējuši, tika atbrīvoti no cietumiem, un tagad viņi jauniešus mudina sadarboties," tviterī skaidroja Afzali.

Talibiem pārņemot varu valstī, jūlijā un augustā no cietumiem tika atbrīvoti ieslodzītie - gan talibi, gan "Islāma valsts" kaujinieki, jau iepriekš brīdinājuši Afganistānas eksperti

Kā norādīja Afzali, "Islāma valstij" šobrīd nav labākā bruņojuma un labāko apstākļu, bet situācija var mainīties.

"Pēc visa spriežot, ekstrēmisma projekti Afganistānā vēl nav beigušies," norādīja politiķis.

Jau pēc talibu nākšanas pie varas Afganistānā notikuši vairāki asiņaini terorakti, par kuriem atbildību uzņēmusies "Islāma valsts".

Pēdējos teroraktos šiītu mošejās Kondozā un Kandahārā nogalināti vairāk nekā 100 cilvēku, vairāki simti ievainoti.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Gan kustība "Taliban", gan "Islāma valsts" Afganistānas atzars ir sunnītu ekstrēmistu kaujinieku grupējumi. To starpā ir atšķirības reliģijas un stratēģijas jautājumos, kas dažkārt noved pie asiņainām sadursmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!