Foto: AP/Scanpix
Pakistāniešu pusaudze, kuru par meiteņu tiesību uz izglītību aizstāvēšanu sašāva radikālās islāmistu kustības "Taliban" kaujinieks, ceturtdien ir izrakstīta no slimnīcas Lielbritānijā, piektdien vēsta aģentūra "Reuters".

15 gadu veco Malala Jusafzu sašāva 9. oktobrī Pakistānā. Smagā galvas ievainojuma ārstēšanai meiteni nogādāja Lielbritānijā. Meitene ir izrakstīta no slimnīcas un varēs turpināt ārstēties ģimenes pagaidu mājās Lielbritānijā, bet janvāra beigās vai februārī viņai būs jāatgriežas slimnīcā uz galvaskausa operāciju.

Meitenes sašaušanu, kad viņa devās prom no skolas, plaši nosodīja starptautiskā sabiedrība. Jusafza kļuva par simbolu pretestībai "Taliban" centieniem ierobežot sieviešu izglītošanos un citas tiesības. 250 000 cilvēku parakstīja petīciju par skolnieces izvirzīšanu Nobela miera prēmijai, skaidro "Reuters".

Birmingemas slimnīcās ārsti skaidro, ka, lai gan lode trāpīja meitenes kreisajā uzacī, tā neizgāja cauri galvaskausam, bet pa ādas apakšu turpināja kustību līdz kaklam. Cietušo ārstēja neiroķirurgi un citi speciālisti, kuri strādājuši ar simtiem Afganistānas un Irākas karā ievainoto karavīru.

Malala jau no 11 gadu vecuma rakstīja dienasgrāmatu raidsabiedrībai BBC, kurā atbalstīja laicīgo dzīvesveidu un kritizēja "Taliban", kā arī aizstāvēja meiteņu tiesības uz izglītību. Lai gan interneta dienasgrāmatu meitene rakstīja ar segvārdu, "Taliban" uzzināja, kas slēpjas aiz pseidonīma, kad Malala saņēma prēmiju par drosmi un tika izvirzīta starptautiskajai bērnu miera prēmijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!