Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējo mēnešu laikā talibu kaujinieki Afganistānas drošības spēkiem nozaguši aptuveni 200 bruņumašīnas, paziņojis bijušais Afganistānas izlūkdienesta vadītājs Ramatulla Nabils.

"Nekompetences rezultātā mēs divos vai trīs mēnešos esam zaudējuši 200 "Humvee" un "Ranger"," intervijā Afganistānas telekanālam "Tolo TV" pavēstīja Nabils. Kaujinieki arī ieguvuši vieglos un smagos ieročus, paziņoja Badahšānas provinces gubernators Faisals Bigzads.

Pēc viņa teiktā, pastāv risks, ka ieročus un tehniku ienaidnieks jau izmanto pret vietējiem spēkiem, un Bigzads aicināja ārvalstu spēkus palīdzēt tos iznīcināt.

Par drošības spēku ieroču un transporta zādzībām tiek ziņots arī citās Afganistānas provincēs, bet sociālajos medijos izliktos attēlos redzami talibi pie sagrābtiem "Humvee" vai granātmetēju rindām.

Kā aģentūrai DPA pavēstīja kāds drošības jomas eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms, ieroči un tehnika galvenokārt tiek nozagti uzbrukumu laikā kontrolpunktiem. Afgāņu spēki bieži vien ātri atkaro kontrolpunktus, taču mantas netiek atgūtas.

Taču kā pavēstīja NATO vadītās misijas pārstāvis Čārlzs Klīvlends, nozagtās "Humvee" bruņumašīnas dod vienu efektu - tās talibus padara ļoti redzamus. "Tas mums palīdz viņus izsvēpēt," norādīja Klīvlends.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!