Foto: AFP/Scanpix/LETA
Talibu amatpersonas apliecinājušas gatavību uzņemt Afganistānā jaunzēlandiešu žurnālisti Šarloti Belisu, kas ir bērna gaidībās, bet kurai stingro pandēmijas ierobežojumu dēļ atteikta iespēja atgriezties Jaunzēlandē.

"Ir sajūta, ka tas ir nopietns saistību pārkāpums," svētdien, runājot no Kabulas, Jaunzēlande Radio sacīja Belisa.

Belisa Afganistānā strādāja telekanālā "Al Jazeera", bet atskārtusi, ka ir stāvoklī, jau tad, kad bijusi Dohā, Katarā, kur atrodas raidsabiedrības galvenais birojs.

Situācija, kad neprecēta sieviete ir stāvoklī, Katarā ir likuma pārkāpums, tāpēc Belisa to, ka ir bērna gaidībās, turējusi noslēpumā un gatavojusies atgriezties Jaunzēlandē.

Kad Belisa informēta, ka viņa nekvalificējas izņēmumiem, kas paredzēti stingrajā Jaunzēlandes robežrežīmā, viņa sazinājusies ar augsta ranga talibu kontaktpersonām un viņai apliecināts, ka viņa bērnu pasaulē var laist Afganistānā.

"Mēs esam priecīgi par jums, jūs varat ierasties, un jums nebūs problēmu," talibu pārstāvja teikto Belisa atstāstīja intervijā.

Viņi arī teikuši - "neuztraucies, viss būs kārtībā", Belisa sacīja laikrakstam "New Zealand Herald".

"Manā grūtību laikā Jaunzēlandes valdība man teica - tu šeit neesi gaidīta."

"Kad talibi piedāvā tev, neprecētai sievietei gaidībās, drošu patvērumu, tu saproti, ka ar tavu situāciju kaut kas nav kārtībā."

Belisa, kas savulaik prasījusi talibiem, kā viņi grasās nodrošināt sieviešu un meiteņu tiesības, atzīst - ir "brutāli ironiski", ka viņai tagad šis jautājums ir jāuzdod pašas valdībai.

Jaunzēlandes Covid-19 krīzes ministrs Kriss Hipkinss paziņojumā apliecināja, ka aicinājis amatpersonas pārbaudīt, vai Belisas gadījumā ievērotas pienācīgas procedūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!