Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas talibu nemiernieki kategoriski iebilst pret to, ka tiek atlikta ASV karaspēka izvešana no Afganistānas, intervijā ziņu aģentūrai DPA apliecināja talibu preses sekretārs Zabihulla Mudžahids.

"Mūsu karotāji nekad nepiekritīs termiņa pagarināšanai," sacīja talibu pārstāvis.

"NATO, Amerika un visas puses ir nonākušas pie secinājuma - ja tās vēlas pārvarēt patlabanējo krīzi, vienīgais labais risinājums ir parakstīto vienošanos īstenošana," viņš piebilda.

"Ja, nedod Dievs, vienošanās tiks pārkāpta. tad, protams, Afganistānas tauta sevi aizstāvēs, tāpat kā tā to ir darījusi pēdējos 20 gadus," brīdināja Mudžahids.

Tomēr lēmumu talibi pieņems vienīgi maijā, ja starptautiskie spēki tajā laikā joprojām būs Afganistānā, norādīja talibu pārstāvis.

"Ja diplomātiskais ceļš tiks slēgts, nebūs cita ceļa kā vienīgi kara ceļš," viņš sacīja.

To, ka miera sarunas ir iestigušas, Mudžahids skaidroja ar konsultācijām talibu organizācijas iekšienē.

"Mēs būtībā sarunas neesam pametuši, un mēs esam uzticīgi sarunu turpināšanai," skaidroja pārstāvis.

Mudžahids centās attaisnot sarunu kavēšanu vairāku dienu garumā, skaidrojot, ka rezultātā "nākamās sarunas tiks stiprinātas".

ASV un talibu pārstāvji 2020.gada februārī Katarā parakstīja miera līgumu.

Saskaņā ar šo līgumu talibiem vajadzēja apturēt uzbrukumus ASV spēkiem, krasi samazināt vardarbības līmeni Afganistānā un uzsākt dialogu ar Afganistānas valdību.

ASV apņēmās vispirms samazināt savu bruņoto kontingentu Afganistānā, kā arī kopā ar sabiedrotajiem izvest savu karaspēku no Afganistānas 14 mēnešu laikā.

NATO apsver šīs izvešanas iespējamu pagarināšanu, bažījoties par to, ka pārāk drīzas izvešanas gadījumā talibi var sagrābt varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!