Foto: AFP/Scanpix/LETA

Talibi par jaunās Afganistānas pagaidu valdības vadītāju iecēluši talibu veterānu mullu Mohammadu Hasanu Ahundu.

Pirmā talibu režīma laikā pagājušajā gadsimta deviņdesmitajos gados Ahunds bija Kandahāras provinces gubernators. Ziņu aģentūra AFP noskaidrojusi, ka viņš bija tuvu stāvoša persona "Taliban" līdzdibinātājam mullam Omaram.

Talibu pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids preses konferencē pavēstīja, ka radikālās islāmistu kustības "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abdulgani Baradars būs valdības vadītāja vietnieks.

Cita "Taliban" līdzdibinātāja mullas Omara dēls mulla Mohammads Jakubs ieņems aizsardzības ministra amatu, bet iekšlietu ministra postenī iecelts grupējuma "Haqqani" līderis Siradžudins Hakani, kurš arī pildīs valdības līdera vietnieka amatu.

Ārlietu ministru amatā iecelts talibu sarunvedējs Dohā Amirs Hans Mutaki, kurš darbojās arī pirmā talibu režīma valdībā.

Pagaidām nav zināms, vai un kādu lomu jaunajā valdībā ieņems talibu augstākais reliģiskais līderis Hibatulla Ahundzada.

Taču viņš publiskojis paziņojumu, kurā teikts, ka jaunā valdība ievēros šariāta likumus.

Mudžahids norādīja, ka valdības sastāvs pilnībā vēl nav nokomplektēts, bet tā darbojas.

Viņš nosauca 33 vārdus un paziņoja, ka atlikušie posteņi tiks aizpildīti pakāpeniski, pēc rūpīgiem apsvērumiem.

"Mēs mēģināsim iesaistīt cilvēkus no citām valsts daļām," viņš piebilda.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Pēc varas sagrābšanas talibi solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču izskatās, ka viņi no šīs solījuma ir atkāpušies. Visi ieceltie valdības locekļi pieder pie kustības "Taliban" un lielākā daļa pieder paštunu ciltij.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, bet nebija nekādu reālu izredžu, ka sievietes varētu ieņemt augstus amatus. Sieviešu lietu ministrija pagaidām ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!